U četvrtak protesti nakon rušenja Partizanskog groblja: Recimo neofašizmu NE

tačno.net
Autor 15.6.2022. u 18:01

U četvrtak protesti nakon rušenja Partizanskog groblja: Recimo neofašizmu NE

Foto: Facebook

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) najavio je za sutra proteste povodom vandalskog čina rušenja skoro 700 ploča na Partizanskom spomeniku u Mostaru, potvrđeno je iz ovog udruženja.

“Jučer su Mostarom u svom rušilačkom pohodu prošle neofašističke horde i totalno devastirale Partizansko spomen groblje! Mostar, onaj slobodarski ne smije ostati nijem na ovo dešavanje koje traje desetljećima već.

Građani Mostara moraju reći svoj stav o ovome. Okupimo se u četvrtak, 16. juna na Partizanskom spomen groblju u Mostaru u 10 sati. Recimo neofašizmu NE. Dolazak na ovo okupljanje je glas za slobodu, za razumijevanje, za Mostar, za BiH. Ne boj se, dođi!”, navodi se u pozivu kojeg je objavio predsjednik SABNOR-a Sead Đulić uz poruku:

“Smrt fašizmu-sloboda narodu!”

Podsjetimo, navodno nepoznati počinitelji su, pod okriljem noći kako to i priliči ovakvim “junacima”, svoj bijes iskalili na spomenicima, a svih 700 ploča je u potpunosti devastirano.

Ugledni historičar Dragan Markovina, oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog nedjela istaknuvši kako “čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas”.

“Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sistemsko razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo”, naveo je Markovina.

Podsjećanja radi, krajem prošlog mjeseca Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo je gradonačelnika Marija Kordića da uradi sve kako bi spriječio dalje devastiranje ovog historijskog zdanja.

RadioSarajevo.ba

tačno.net
Autor 15.6.2022. u 18:01