U Jajcu završena manifestacija “Zajedno stvaramo”

Kristina Ljevak
Autor 10.5.2017. u 10:21

U Jajcu završena manifestacija “Zajedno stvaramo”

U organizaciji Nansen dijalog centra Sarajevo fondacije Schüler Helfen Leben (SHL) u Jajcu je od 6. do 8. maja održana manifestacija Zajedno stvaramo.
”Mladi Jajca nisu sami”, poručilo je njihovih stotinu vršnjaka i vršnjakinja okupljenih u Jajcu iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ucesnici konferencije

Iz potrebe da pruže generacijsku podršku i ohrabre mlade Jajca u njihovom građanskom aktivizmu i nastavku uticanja na donosioce odluka, fondacija SHL svoj redovni godišnji događaj realizovala je u ovom bosanskohercegovačkom gradu, pridružujući vlastite aktivnosti Nansen dijalog centru Sarajevo pod okvirom manifestacije Zajedno stvaramo unutar koje je organizovana i konferencija Jajce-još jedna uspješna priča ili …???

Prvog dana susreta mladih na godišnjem SHL eventu predstavljene su potrebe i očekivanja mladih Jajca, u prvom redu učenika i učenica Srednje strukovne škole koji su se suprotstavili nacionalnoj segregaciji unutar obrazovnog sistema. Uz vršnjačke dijalog predstavljeni su i nominovani kandidati za ambasadore/ice aktivizma i najbolji projekat podržan od strane fondacije SHL u 2016. godini.
U prezentaciji učesnika i učesnica podsjetili smo se na 25 pozitivnih priča realizovanih tokom 25 godina djelovanja SHL-a u BiH.

Ovaj podsjetnik uključivao je sjećanje na prvu obnovljenu školu u organizaciji SHL-a u Mostaru 1995. nakon čega je slijedila izgradnja i obnova vrtića, potom izgradnja SHL kuće za nesmetanu edukaciju mladih Bosne i Hercegovine, pokretanje omladinskih časopisa, osnivanje Asocijacije srednjoškolaca i Omladinske novinske agencije do učešća u prigovoru savjesti i direktnog uticanja na donošenje odluka o ukidanju obaveznog vojnog roka u BiH. Ove i niz drugih aktivnosti zaokružene su 2010. godine pokretanjem SHL eventa kako bi se omogućilo mladim ljudima da učestvuju u donošenju odluka. I prvi put tada, kao i u svakom narednom izdanju, okupilo se 100 mladih iz cijele zemlje.

Drugi dan manifestacije Zajedno stvaramo bio je u znaku volonterske akcije učenika i učenica u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu. Zajednički su oslikali školske zidove unutar i ispred škole, pretvarajući jednolični prostor edukacije u prostor vedrine. Nakon toga realizovan je rad u fokus grupama u kojima su mladi razgovarali o svojim problemima i potrebama u lokalnim zajednicama, te identificirali načine na koje ih SHL i ostale organizacije mogu podržati. Nakon dugog radnog dana, mladi su imali priliku upoznati Jajce, razgovarati s građanima i saznati njihovo mišljenje o situaciji u gradu. Program drugog dana podrazumijevao je i proglašenje ambasadora/ica aktivizma i najboljeg projekata koji će biti podržan od strane fondacije SHL, kojeg su birali učesnici/e manifestacije. Ambasador aktivizma je Amar Kundalić iz Zenice, a najbolji SHL projekat 2016-Protfest iz Bijeljine.

Cjelodnevna konferencija Jajce-još jedna uspješna priča ili …??? bila je završni događaj manifestacije Zajedno stvaramo. Organizovana je iz potrebe da se pred domaćim i međunarodnim predstavnicima vlasti i organizacija još jednom ukaže na potrebe učenika i učenica Srednje strukovne škole u Jajcu. Njihovo jasno ne segregaciji s razlogom doživljavamo kao politički čin par excellence, zasigurno bez presedana u novijoj istoriji BiH.
Uz predstavnike/ce učenika/ca i profesora/ica Srednje strukovne škole u Jajcu (profesorica Josipa Kulenović, profesori Mirko Ljubez i Tarik Zjajo te učenici Ivica Jukanović i Nikolas Rimac), uvodničari/ke na konferencijskim panelima bili/e su Susanne Mattis iz odjela za medije i kulturu Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH pod čijim pokroviteljstvom je konferencija i održana te Edin Hozan, načelnik općine Jajce.

Profesorica Josipa Kulenovic, nacelnik Jajca Edin Hozan i predstavnica Njemacke ambasade Susanne Mattis
O ulozi lokalnih i međunarodnih aktera u kreiranju uslova za društvene promjene govorili/e su Maja Uzelac iz organizacije Mali korak-Zagreb, Eva Komlossyova sa katedre Razvojnih studija Palacky univerziteta u Češkoj, Goran Bubalo iz Mreže za izgradnju mira BiH te Aida Bećirović, direktorica SHL Fondacije u BiH i Nathalie Rajević, predstavnica SHL Fondacije iz Berlina.

Nikolas RImac, ucenik Srednje strukovne skole u Jajcu
O Nansen dijalog pristupu i aktivnostima koje Nansen dijalog centar Sarajevo sa članovima/icama koordinacionih odbora i Nansen-forumumom mladih graditelja/ica mira realizuje u Jajcu od 2009. godine govorili/e su: Ljuljjeta Goranci-Brkić i Nebojša Šavija-Valha (NDC Sarajevo), Goran Lojančić, Predstavnik Nansen dijalog mreže, Taner Popaja predstavnik Nansen-foruma mladih graditelja/ica mira- Jajce i Stefan Pavlović, Nansen-forum mladih graditelja/ica mira- Bratunac.

SHL20170506_Jajce0014

Da mladi nisu dužni živjeti posljedice pogrešnih politika u Bosni i Hercegovini, da je isključivo njihov stav relevantan kada je riječ o budućnosti načina obrazovanja u Jajcu te da njihova generacija ima težinu zadatka da koriguje ono što su im prethodnici ostavili u ”amanet” neki su od stavova koje smo imali/e priliku čuti na konferenciji. Najvažnija je nedvosmislena odluka učenika/ca Srednje strukovne škole u Jajcu koji ne odustaju od vlastitog otpora prema podjeli unutar obrazovnog sistema, odnosno njihova spremnost za samostalno donošenje odluka.
Jednako je važna činjenica da su, bez obzira na političke odluke i još uvijek nejasan odgovor je li Jajce još jedna uspješna priča ili ne, procesi koje je Nansen dijalog centar započeo 2009. u Jajcu a lokalni učesnici/e prepoznali i podržali, nezaustavljivi.

Kristina Ljevak
Autor 10.5.2017. u 10:21