U Mostaru okupljanje “Pravda za Davida”

tačno.net
Autor 18.5.2018. u 20:26

U Mostaru okupljanje “Pravda za Davida”

Fotografije: šg

Dva mjeseca nakon ubistva Davida Dragičevića, u Banjaluci je održano 55. put protestno okupljanje građana “Pravda za Davida” i u Mostaru je večeras prvi put održan skup podrške roditeljima u borbi za pravdu i istinu. Potpisivanjem peticije, uz svijeće za Davida, Dženana i svu nevino ubijenu djecu, skup je protekao dostojanstveno uz zvuke Davidove pjesme “Klinac u getu”.

Video sa Španskog trga u Mostaru

Senada Čustović, jedna od organizatorica skupa “Pravda za Davida Dragičevića” kazla je: “Svi mi roditelji koji živimo u ovoj zemlji bezakonja, korupcije pravosuđa, tužilaštva dat ćemo podršku da se izborimo za Dženana, Davida i svu djecu”.

zd1

pzd5

Kristina Miličević iz Mostara, organizatorica skupa, rekla je kako se ovom skupu odlučila pridružiti zato što je majka i zato što je čovjek.  ”Dijete je ubijeno u Banja Luci i ja punim srcem podržavam oca Davora i majku Suzanu”, rekla je Kristina.

pzd2

Smrt 21-godišnjeg Davida Dragičevića, uzroci i način na koji je okončan jedan mladi život, još nemaju jasne i precizne odgovore. Odgovori su prvenstveno potrebni Davidovim roditeljima i rodbini, koji od nestanka sina prolaze agoniju. David Dragičević nestao je u noći 17. marta, a njegovo tijelo pronađeno je u rijeci Vrbas kod Kastela 24. marta. Roditelji stradalog mladića nisu prihvatili ni policijski izvještaj ni nalaz patologa. Davor Dragičević, Davidov otac tvrdi da ima saznanja da je njegov sin “brutalno ubijen”, zatraživši da odgovaraju svi koji su umiješani. Na fejsbuku je pokrenuta grupa „Pravda za Davida“, na čiji poziv građani Banjaluke svako veče u 18 sati izlaze na Trg Krajine da zapale svjeće i podrže roditelje u njihovoj namjeri da saznaju istinu. Ma kakva ona bila.

pzd3

pzd7

“Fašizam nikada ne prestaje trošiti “ljudsko meso”. Zar neko zaista misli da će fašizam prestati ubijati kada pobije i protjera sve ideološki, etnički ili vjerski nepodobne komuniste, Jugoslovene, muslimane, katolike, pravoslavne, nevjernike, ljude iz mješovitih porodica?! Neće! Fašistički poredak će nastaviti tragati za novim neprijateljima, za novim neposlušnim i nepodobnim i, ako treba, praviće ih i od blata, samo da bi ih proganjao.

Njemački pastor Martin Niemoller je to davno formulisao, parafraziram: kada su nacisti došli po komuniste, šutio sam jer nisam bio komunist; kada su došli po Židove, šutio sam jer nisam bio Židov; kada su došli po sindikaliste, nisam se pobunio jer nisam bio sindikalista; kada su došli po katolike, nisam se bunio jer sam bio protestant; zatim su došli po mene, ali tada više nije bilo nikog da se pobuni.” Srđan Šušnica

tačno.net
Autor 18.5.2018. u 20:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija