U NPM-u održana premijera “Ćelave pjevačice”

Andrijana Copf
Autor/ica 16.9.2017. u 09:33

U NPM-u održana premijera “Ćelave pjevačice”

Velikim pljeskom i bisevima publika je u Narodnom pozorištu Mostar pozdravila ansambl predstave

“Ćelava pjevačica” po tekstu Eugènea Ionesca, čijom je premijerom večeras Narodno pozorište Mostar otvorilo novu umjetničku sezonu, 2017 / 2018. Režiju predstave potpisuje Lajla Kaikčija, adaptaciju i dramaturgiju Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. U predstavi igraju Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković i Saša Oručević.

“Nakon premijere mogu reći samo da nije bio uzaludan sav ovaj rad i trud koji su glumci i sva ekipa u Narodnom pozorištu Mostaru uložili u ovakvu vrlo složenu i zahtjevnu predstavu kakva je ‘Ćelava pjevačica’ Eugènea Ionesca. Sretna sam i zadovoljna. Mislim da ova predstava pred sobom ima dug život i želim sve najbolje u budućim igranjima jer će svaki put biti sve bolje i bolje. Ja sam prezadovoljna”, kazala je nakon premijere rediteljica Kaikčija.

“Ćelava pjevačica” je neklasična komedija, komad apsurda. Ionesco se u ovom tekstu bavi ljudima, karakterima i njihovom nepresušnom potrebom da pričaju.

“Kao i Jonesko, mi, ekipa predstave željeli smo kroz ‘Ćelavu pjevačicu’ efektom ‘čudnovatog’, ironijom, non-sensom, karikaturom izraziti svoj protest protiv društva u kojem živimo i stanja u kome se nalazimo. ‘Ćelava pjevačica’ ismijava nepresušnu potrebu naroda da stalno govori, o svemu ima mišljenje i bude u toku svih dešavanja- najčešće i najbanalnijih. Govor  se dovodi do apsurda. Riječi gube smisao. Misao devalvira. Sve dok glas izlazi iz grla govor ne prestaje. I tako u nedogled. A svaki vid akcije, djelovanja izostaje. I to neko koristi. Jedni iznutra, drugi izvana. Da li govorim o životu ili o predstavi? Svejedno. Na žalost, Joneskov besmisao nigdje nije smislenije postaviti nego u Mostaru. Vođena mišlju da će neki novi klinci po prvi put vidjeti Joneskov komad u teatru i možda biti isprovocirani njime (kakogod) te odluče se, konačno, na neki vid djelovanja… To je jedini način izlaska iz apsurda koji živimo”, zapisala je Kaikčija o predstavi.

Prva repriza predstave “Ćelava pjevačica” u Narodnom pozorištu Mostar je u subotu, 16. 9. u 20 sati, a druga u petak, 22. 9. u 20 sati.

Već idućeg mjeseca “Ćelava pjevačica” gostuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica – 19. 10.

 

ULAZNICE

Cijena ulaznice za prvu reprizu predstave “Ćelava pjevačica” u NPM-u, u subotu, 16. 9. 2017. je 10 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM. Druga repriza predstave je u petak, 22. 9. 2017. u 20 sati. Cijena ulaznice je standardna za predstave u produkciji Narodnog pozorišta Mostar: 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM. Na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor/ica 16.9.2017. u 09:33