U Sarajevu danas razgovori o krizi u Agrokoru

tačno.net
Autor/ica 27.4.2017. u 10:16

U Sarajevu danas razgovori o krizi u Agrokoru

foto: Al Jazeera

Očekuju se razgovori o poslovanju koncernovih kompanija u Bosni i Hercegovini, koje osiguravaju radna mjesta za više od 5.000 zaposlenih.

Povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak doputovat će u četvrtak u Bosnu i Hercegovinu kako bi s predstavnicima vlasti i Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini razgovarao o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.

Kako je potvrđeno Feni iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ramljak će se u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i predstavnicima firmi Agrokor Grude, Ledo Čitluk, Zvijezda Sarajevo, Konzum Sarajevo, Velpro Sarajevo i Superkartica Sarajevo, a susretu će prisustvovati i ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, kako je potvrđeno, zbog ranije preuzetih obaveza neće prisustvovati sastanku iako je to bilo u planu.

Dugovi prema dobavljačima

Očekuju se razgovori o poslovanju Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini, koje osiguravaju radna mjesta za više od 5.000 zaposlenih.

Nosilac poslovnih aktivnosti Agrokora u Bosni i Hercegovini jest trgovinski lanac Konzum, koji posluje kao samostalna kompanija.

Najveći do poslovanja Agrokorove kompanije kćeri u Bosni i Hercegovini ostvaruju na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se da su dugovanja prema dobavljačima s područja Federacije Bosne i Hercegovine trenutno blizu 130 miliona konvertibilnih maraka (66,5 miliona eura).

Agrokorove kompanije u Bosni i Hercegovini pritom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje, uz uvjet da im se pruže garancije za redovno plaćanje isporučene robe.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 27.4.2017. u 10:16