U Sarajevu nastavljen protest rudara, očekuje se sastanak sa Vladom FBiH

tačno.net
Autor 24.11.2021. u 14:03

U Sarajevu nastavljen protest rudara, očekuje se sastanak sa Vladom FBiH

Foto: Armin Durgut/Pixsell

Rudari sedam rudnika sa područja entiteta Federacija BiH (FBiH) koji od utorka (23. novembar) protestuju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, proveli su noć na otvorenom i u srijedu (24. novembar), kako kažu, nastavljaju proteste istrajavajući u svojim zahtjevima.

Nezadovoljni su novim pravilnikom o radu i učinku kojim bi im bile smanjene plate, odnosno povećana norma.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić kaže da se ovim pravilnicima visina osnovne plaće kopača u jami, sa sadašnjih 850 maraka (oko 425 eura), smanjuje na 570 maraka.

Poznati bosanskohercegovački bend Dubioza kolektiv pridružio se u srijedu rudarima i dao podršku njihovom protestu i zahtjevu.

U srijedu je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić uputio zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sjednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima rudara.

Istovremeno, od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EP BiH) Admira Andelije je zatraženo da Vladi hitno dostave informaciju vezanu za stanje u rudnicima i zahtjeve rudara, a koju će Vlada FBiH uputiti ka Parlamentu FBiH.

Ministar Džindić je u srijedu uputio poziv sindikatima rudara na pregovore.

“Pozivam predstavnike sindikata rudnika uglja na pregovore s pregovaračkim timom formiranim na sinoćnjem (utorak) sastanku u Vladi Federacije BiH održanim s rukovodstvima Elektroprivrede BiH i rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Moj poziv je otvoren 24 sata dnevno, a s ciljem da zajednički nađemo rješenja za probleme rudnika i rudara. Razgovor je jedini način da dođemo do rješenja. Ovo je odnos između EP BiH i rukovodstva sindikata i kao medijator želim pomoći”, navodi se u saopštenju za javnost iz kabineta Džindića.

Očekuje se razgovor sindikata i vlasti o pronalaženju rješenja.

U utorak kasno navečer je održan hitan sastanak u Vladi Federacije BiH o rješavanju problema rudnika i zahtjeva rudara. Formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara.

“Formirali smo jednu pregovaračku skupinu koja treba da ispregovara sa sindikatom rudara kako riješiti problem. Ne možemo riješiti problem ako nemamo drugu stranu”, izjavio je Novalić.

Nermin Džindić, resorni ministar u Vladi FBiH, pozvao je sve sidnikate da razgovaraju sa Vladom.

“Nekoliko zahtjeva s njihova spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa”, kazao je Džindić.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kazao je da će radnu grupu činiti predstavnici Elektroprivrede i resornog ministarstva.

“Pozivam na ozbiljnost, da ne dovedemo sistem u kolaps. Ultimativni zahtjevi sindikata su takvi da se ne može razgovarati”, izjavio je on.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, kazao je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare, te da oni ostaju ispred zgrade.

Direktori šest, od ukupno sedam, rudnika na području Federacije BiH, koji posluju u okviru koncerna Elektroprivrede BiH su 18. novembra ukazali na financijske probleme u rudnicima, kao i na mogući stečaj.

U pismu koje su uputili Vladi Federacije BiH, Elektroprivredi BiH i Sidikatu, naveli su da je, bez restrukturiranja rudnika, stečaj neminovan, što će izazvati poremećaje u elektroenergetskom sistemu BiH i Federacije BiH, ekonomiji i privredi i uzrokovati socijalne probleme.

Pismo je objavljeno šest mjeseci nakon što je Elektroprivreda BiH pokrenula proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.

Iz EPBiH ističu i da su u junu 2021. godine osigurali oko 62,5 miliona eura za zbrinjavanje viška zaposlenih i izmirivanje obaveza za penzionisanje radnika u rudnicima Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić.

Istom odlukom osigurano je i oko 65 miliona eura za nastavak investicionih ulaganja.

Time su, dodaju, ispunjene obaveze Elektroprivrede BiH iz Sporazuma od 19. maja 2021. godine, koji je potpisan sa Sindikatom radnika rudnika u Federaciji BiH (FBiH) o nastavku restrukturiranja rudnika, koje su se odnosile na osiguranje financijskih sredstava.

Vlada bh. entiteta Federacije BiH je 22. augusta 2019. godine usvojila Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH. Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (jedan od dva doma u Federaciji BiH) dao je saglasnost na taj dokument na sjednici 29. januara 2020. godine.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić, kaže za RSE da je do zastoja u provedbi programa restrukturiranja došlo već u prvoj fazi, koje je, navodi, predviđalo “oslobađanje od 2.000 radnika koji su višak”.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH, zaključno s krajem prošle godine, iznosio je skoro 263 miliona eura.

Dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 460 miliona eura, a ukupni gubitak u 2020. godini je bio oko 39,5 miliona eura.

RSE

tačno.net
Autor 24.11.2021. u 14:03