U Sarajevu završeni protesti zbog nenabavke vakcina

tačno.net
Autor/ica 6.4.2021. u 15:37

U Sarajevu završeni protesti zbog nenabavke vakcina

Foto: E.H/StartBiH

U Sarajevu su završeni protesti na kojima je više stotina građana, u utorak 6. aprila, protestnom šetnjom i vožnjom od Željezničke stanice, do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), a zatim i do Vlade Federacije BiH iskazalo nezadovoljstvo, jer državna i federalna vlast nisu nabavili vakcine protiv Covid-a 19, čime su, kako smatraju građani, ugrozili javno zdravlje.

Protesti su završeni ispred zgrade Vlade Federacije BiH, gdje su građani došli sa transparentima “Game over”, “Svi na ulice, nek padnu ubice.

Oni su od Vlade Federacije BiH tražili ostavku, jer kako kažu, nije odgovorila kako treba na izazove pandemije korona virusa.

Proteste u Sarajevu, pod nazivom “Borba za život” organizovala je neformalna grupa građana, zbog nenabavke vakcina i ugrožavanja javnog zdravlja.

Građani su tražili ostavke ili čvrste garancije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravlja Federacije BiH Vjekoslava Mandića, da će masovna imunizacija započeti do kraja aprila.

Jedna od organizatorica protesta, nekadašnja zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH Maja Gasal Vražalica rekla je da organizatori danas nisu željeli javne govore.

“Danas odajemo počast svim našim sugrađanima koji su preminuli od korona virusa. Sve naše poruke vlastima, Vijeću ministara BiH i Federacije BIH napisali smo na transparentima. Nije rješenje sjediti kući i moliti boga da nas korona virus zaobiđe. Svaki dan je gubljenje života. Ne želimo ići nigdje da se vakcinišemo, hvala Srbiji, ali mi punimo budžet u ovoj državi i želimo ovdje da se vakcinišemo”, kazala je ona.

Stotine građana Sarajeva, ranije se okupilo pred zgradom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BIH), na protestima organizovanim putem društvenih mreža pod nazivom “Borba za život”.

Građani su prethodno blokirali glavnu saobraćajnicu kod Parlamentarne skupštine BiH, a nadležnim su na transparentima poručili : “Zaradite platu”, “PCR test obavezan za sve koji ulaze u BiH”, “Dosta je”, “Spavate li mirno”.

Dio građana kretao se pješice, dok ih je pratila kolona vozila. Oni su se kratko zadržali ispred zgrade Parlamentarne skupštine, nakon čega su krenuli ka Vladi FBiH.

Protesti su počeli na platou ispred Željezničke stanice u Sarajevu, gdje su oragnizatori, neformalna grupa građana, dijelili transparente i organizovali kolone automobila koje će krenuti prema državnim i entitetskim institucijama u glavnom gradu BiH.

Na listi zahtjeva organizatora nalazi se i smjena starog i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije korona virusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako su naveli u pozivu za proteste , kockanje sa životima građana.

Zbog održavanja protesta pod nazivom “Borba za život” u glavnom gradu BiH od 11:30 do 14 sati bio je obustavljen saobraćaj, a javni gradski prijevoz odvijao se po izmijenjenom režimu.

Zbog kašnjenja u nabavci vakcina neizvjesno je kada će početi masovna imunizacija stanovništva.

Do sada je BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, došla do skoro 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet nakon što je upućena krivična prijava protiv čelnih ljudi BiH, zbog izostanka nabave vakcina protiv korona virusa.

Krivičnu prijavu podnio je doktor Bakir Nakaš u ime 24 građanina BiH i to protiv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Razlog je, kako se navodi, postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.

RSE

tačno.net
Autor/ica 6.4.2021. u 15:37