U SDA i HDZ-u znaju da novca ima dovoljno: Dragan Čović je u Parlamentu BiH za godinu dobio 80.000 KM

tačno.net
Autor 20.9.2021. u 09:19

U SDA i HDZ-u znaju da novca ima dovoljno: Dragan Čović je u Parlamentu BiH za godinu dobio 80.000 KM

foto: N1

Penzioneri smatraju da bi za rast od deset posto prosječne penzije trebalo dodatnih 40 miliona KM mjesečno, a to će tražiti i na novim protestima širom BiH

Za povećanje prosječne penzije sa 42 na 52 posto prosječne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo bi potrebno dodatno mjesečno izdvojiti oko 40 miliona KM. Ovo povećanje zagovara Stranka penzionera/umirovljenika BiH, čiji je Gradski odbor Tuzla prije nekoliko dana organizovao protestnu šetnju, tražeći od Vlade FBiH ovo povećanje.

Vehid Jahić, predsjednik gradskog odbora, smatra kako prostora za povećanje ima, a novac bi se mogao osigurati kroz pravednije raspoređivanje sredstava.

– Da bi se to desilo, potrebno je provesti reforme, prvo javne uprave. Potrebno je smanjiti i primanja parlamentaraca, koji imaju veća primanja od parlamentaraca u Evropi. Uz to, potrebno je revidirati penzije iznad prosječnih. Mislimo na visoke penzije pojedinaca koji te penzije nisu zaradili, nego su naknadno vještački uvedeni u to pravo. Ovdje govorimo o penzijama koje nisu proporcionalne iznosima plata tih penzionisanih pojedinaca. Ekonomski je moguće opravdati naše zahtjeve, samo treba imati volje za to, kazao nam je Jahić.

A volju moraju pokazati vladajuće strukture, prvenstveno SDA i HDZ, kako kaže Jahić, koje drže vlast u svojim rukama. Razlog zašto to ne rade krije se u činjenici da i oni profitiraju u trenutnoj situaciji.

– Dragan Čović je u Parlamentu BiH za godinu dobio 80 hiljada KM. Nekome ko ima prosječnu penziju trebalo bi 15 godina da to dobije, dok bi onome sa najmanjom penzijom trebalo čak 25 godina. Prevelike su to razlike i mi nećemo odustati od ovog zahtjeva. Čak ćemo i širiti zahtjeve, dodao je Jahić.

Poručuju kako su penzioneri ujedinjeni, te da će uskoro organizovati proteste i u Sarajevu, ali i u drugim gradovima gdje postoje organizacije penzionera i ove stranke.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 20.9.2021. u 09:19