U Splitu osuđeni bivši pripadnici HVO-a: Krivi su za strahote u logorima u Hercegovini

tačno.net
Autor 7.3.2020. u 11:04

U Splitu osuđeni bivši pripadnici HVO-a: Krivi su za strahote u logorima u Hercegovini

Sudsko vijeće, pod predsjedavanjem sudije Vladimira Živaljića, osudilo je Marinka Marića na četiri i po godine zatvora, a Željka Rodina na tri godine i 10 mjeseci zatvora.

Optužnica ih je teretila za ukupno 14 odvojenih događaja u kojima su na razne načine zlostavljani civili, od kojih su u njih šest učestvovali i Marić i Rodin, sedam ih je počinio sam Marić, a jedno Rodin.

Po posljedicama, najteže djelo za koje ih se teretilo bilo je premlaćivanje civila Envera Šabanovića, koji je umro od posljedica zadobivenih povreda Na teret im se stavljalo i ponižavanje, fizičko i psihičko zlostavljanje te tjelesno kažnjavanje tridesetak bošnjačkih civila zatočenih u Gabeli i Silosu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Optuženici su ih, prema optužnici, od jula do septembra 1993., tukli motkama i nogama po genitalijama, primoravali ih da piju vlastitu mokraću, ližu krv s poda, da stoje na suncu pri visokim temperaturama odjeveni u debele zimske odore, da leže goli na vrućem asfaltu, a uzimali su im i vrjednije stvari, poput satova, govoreći da im više neće trebati.

Marić je u više navrata, u periodu od juna do oktobra 1993., zatočenike udarao drvenom palicom, puškom, rukama i nogama, kao i one već zlostavljane koji su u Gabelu dovedeni iz Stoca u polusvjesnom stanju, gazio ih nogama, tjerao da se postrojavaju uz zid i pjevaju ustaške pjesme, psovao ih, bacao po njima željezne krevete, vezivao im remen oko vrata praveći omču te ih tako vezane podizao gore-dolje, ulijevao im vodu u nosnice, te im je stavljao cijev pištolja u usta.

Rodin je zatvorenicima logora Gabela oduzimao novac i satove te im je prijetio da će ih pobiti ako mu ne predaju sve vrjednije stvari koje su posjedovali. Također je početkom augusta 1993. s nepoznatim pripadnicima HVO-a petoricu civila zatočenih u logoru Dretelj, pokraj Čapljine, izudarao željeznim cijevima, puškama, drvenim palicama, letvama, nogama i rukama po svim dijelovima tijela.

Posebno su se iživljavali nad uglednim građanima Stoca, profesorima, liječnicima, sucima, osobama iz bivše vlasti.

tačno.net
Autor 7.3.2020. u 11:04