U Srbiji sedmi dan prosvjeda protiv Vučićeve ‘diktature’

tačno.net
Autor 10.4.2017. u 09:09

U Srbiji sedmi dan prosvjeda protiv Vučićeve ‘diktature’

foto: pixsell

U Srbiji, sedmi dan zaredom, traje val demonstracija nazvanih Prosvjed protiv diktature u kojima sudjeluju tisuće studenta i mladih, a na središnjim ulicama Beograda u nedjelju navečer je organiziran još jedan mimohod kojim je prosvjedovano protiv izbora Aleksandara Vučića za predsjednika Srbije

Prosvjednu kolonu predvodili su i bubnjari, sudionici su puhali u zviždaljke, uzvikujući ‘Vučiću, lopove’ i noseći parole i transparente ‘Narod gladuje, a elita se raduje’, ‘Nećemo biti jeftina radna snaga’, ‘I zrak ste privatizirali’, ‘Protiv terora vlasti’.

Repoteri elektroničkih mediji izvjestili su da je na ulicama ‘više tisuća ljudi’, dok policija od samog početka prosvjeda izbjegava dati i službene i neslužbene ocjene o broju sudionika.

Prosvjedi su prije tjedan dana započeli organiziranjem putem društvenih mreža, dok organizatori i dalje nisu poznati, ali državni dužnosnici iz vladajuće Srpske napredne stranke optužuju oporbu i oporbene predsjedničke kandidate da stoji iza prosvjednika.

Zahtjevi sudionika prosvjeda su smjene članova Republičkog izbornog povjerenstva (RIK) i Regulatornog tijela za elektroničke medije, uprave i uredništva javnog servisa RTS, te revidiranje popisa birača i uvođenje elektroničkog glasovanja.

Prosvjednici su tijekom večerašnjeg mimohoda ispred zgrade nacionalne televizije (RTS) uzvikivali ‘RTS SNS’ i ‘Hoćemo uživo’, spočitavajući upravi i uredništvu javnog tv-servisa da neobjektivno izvješćuje o prosvjedima.

Osim u Beogradu, prosvjednici su se okupili i u Novom Sadu, a beogradski i novosadski studenti najavili su i zajedničko priopćenje. Za ponedjeljak je najavljen prosvjed ispred Predsjedništva Srbije.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je tijekom prosvjeda ‘minimalan broj policije na ulicama jer se očekuje da prosvjedi budu mirni i nenasilni’.

tportal.hr

tačno.net
Autor 10.4.2017. u 09:09