U subotu promocija knjige Nermina Bise i Aziza Tafre ‘Stolac, prešućeni zločin’

tačno.net
Autor 30.6.2017. u 17:42

U subotu promocija knjige Nermina Bise i Aziza Tafre ‘Stolac, prešućeni zločin’

U subotu u Domu kulture u Potocima, u Mostaru, biti će predstavljenja knjiga “Stolac, prešućeni zločin”, autora Nermina Bise i Aziza Tafre. 

Knjiga skida stigmu kolektivne odgovornosti i zločin individualizira, te odgovornost usmjerava na projekte koji su projicirali zločine, rekao je Bise.

Ova knjiga neke zločine počinjene na području Hercegovine, kao što je zločin u Dabrici nad 26 Hrvata i Bošnjaka ili na Rotimlji, demistificira i baca svjetlost na te užasne i stravične zločine za koje niko nije odgovarao. Koštana bolnica u Stocu ili Vaspitno popravni dom Stolac su stratišta obavijena velom šutnje ili potkupljivanjem svjedoka. I na koncu, knjiga pruža prostor za pružanje ruke, suočavanje s tragičnom prošlosti i navodi i primjere gdje su ljudi i u tim teškim vremenima, rizikujući svoj život, štitili druge i drugačije. Ako se takvi slučajevi ne zapišu i ne dokumentiraju, i to bi bio svojevrsni prešućeni zločin. A to nije dobro, izjavio je koautor knjige Nermin Bise.

Autore knjige Bisu i Aziza Tafru, na njeno pisanje, kako su kazali, podstakla je činjenica da se u proteklih 20 godina na zločine gledalo površno, selektivno i prigušeno, uslijed šutnje pravosudnih institucija u BiH.

Izdavač knjige je Nermin Bise, a njeni recenzenti su profesorica književnosti i bosanskog jezika Jasminka Pitić, te Alen Almin Bašić.

Zaključio bih na kraju, dodao je Bise, da ova knjiga skida stigmu kolektivne odgovornosti i zločin individualizira, te odgovornost usmjerava na projekte koji su projicirali zločine.

tačno.net
Autor 30.6.2017. u 17:42