U sukobu s borcima povrijeđeno sedam policajaca

klix.ba
Autor 5.9.2018. u 18:52

U sukobu s borcima povrijeđeno sedam policajaca

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su osiguravali proteste demobilisanih boraca, koji su se održavali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Centar Sarajevo. Učesnici protesta su oko 13 sati krenuli ulicom Obala Kulina bana u pravcu starog dijela grada, te je došlo do narušavanja javnog reda i mira i napada na policijske službenike Uprave policije ovog ministarstva. Tom prilikom su policijski službenici upotrijebili sredstva sile prema određenom broju učesnika protesta”, kazali su iz MUP-a. Kao posljedica napada na pripadnike Uprave policije, istaknuto je, došlo je do povređivanja sedam policijskih službenika. “Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti), slobode su lišena tri učesnika protesta, dok je jedna osoba lišena slobode zbog počinjenog prekršaja, te je nakon provedenog postupka otpuštena iz službenih prostorija”, saopćili su iz policije.O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog događaja, kao i počinjenih krivičnih djela.

Nakon završenih protesta uspostavljeno je normalno saobraćanje u ulici Hamdije Kreševljakovića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Borci su pokušali doći ispred MUP-a KS na Marijin Dvoru kako bi zahtijevali da uhapšeni budu pušteni, ali ih je u tome spriječila policija.Dvojicu demobilisanih boraca u prostorijama MUP-a KS posjetio je njihov advokat Mirnes Ajanović, koji je nakon toga kazao da odluku o njihovom puštanju na slobodu ne može donijeti policija, već da riječ o nadležnosti tužioca.”Za jednog su mu pokazali snimke na kojima se vidi kako nekakvom motkom udara policajace. Jedan policajac ima tri šava i moguće je da će to okvalifikovati kao tešku tjelesnu povredu. Jedan borac je došao s KUM-a Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, on inače ima problema sa zdravljem. Drugi je odveden na KUM da ga dodatno pregledaju. Tužilac mora saslušati sve svjedoke da bi nekoga mogao pustiti”, kazao je Ajanović.

Podsjećamo, u današnjem incidentu povrijeđena su četiri policajaca, a nezvanično i 30 boraca.

Klix.ba

klix.ba
Autor 5.9.2018. u 18:52