UABNOR Mostar: Svojim tijelima ćemo štititi Partizansko spomen groblje

 UABNOR Mostar
Autor 27.11.2017. u 13:40

UABNOR Mostar: Svojim tijelima ćemo štititi Partizansko spomen groblje

Od noći 9. na 10. mart 1992. godine, noći prvog ozbiljnijeg ataka na Partizansko spomen groblje u Mostaru, do noći 24. na 25. novembar 2017. godine, kada se desio posljednji atak,  prošlo je 25 godina i nešto više od 10 mjeseci.

Vrijeme je to u kojem, sa malim nijansama, imamo istu političku strukturu na vlasti u gradu, ali i šire.

Vrijeme je to u kojem se kontinuirano i uglavnom noću ruši i uništava Partizansko spomen groblje u Mostaru, remek djelo graditeljske baštine.

Vrijeme je to u kojem niti jedna policijska struktura nije utvrdila ko su izvršioci, ali niti ko su inspiratori ili nalogodavci takvih djela.

Vrijeme je to u kojem i sve vladajuće strukture, izuzev par pojedinaca, uglavnom šute.

Vrijeme je to u kojem i Gradska uprava Mostara šuti kao da se sve to ne dešava u njihovom gradu.

Vrijeme je to u kojem građane Mostara i njihove goste, koji baštine antifašističke tekovine, jake policijske snage sprovode i obezbijeđuju prilikom posjeta Partizanskom spomen groblju da bi odali poštu poginulim i ubijenim antifašistima Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Vrijeme je to u kojem nas ta ista policija uvjerava kako je Mostar siguran grad i kako je svima osigurana sloboda kretanja na području cijelog grada.

Vrijeme je to u kojem je to isto Partizansko spomen groblje proglašeno Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ali to ništa nije promijenilo, dapače.

Ako Partizansko spomen groblje jeste Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine onda hoćemo da vjerujemo, onda hoćemo da tvrdimo i tumačimo da je svaki atak na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine atak na samu Bosnu i Hercegovinu.

Analogno tome, a slijedom ponašanja svih ozbiljnih vlada u svijetu, svaki atak ove vrste na Bosnu i Hercegovinu hoćemo i možemo jedino tumačiti kao teroristički akt.

Ko onda ima pravo šutjeti i ništa ne poduzimati tolike godine u kojima se na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, u Bosni i Hercegovini dešavaju teroristički akti?

Ko ima pravo zamjeriti bilo kome, ko bez najave policiji, ode posjetiti Partizansko spomen groblje i položiti cvijeće?

Pa mi živimo u sigurnom gradu, kaže ta ista policija.

Najavljuju li se policiji posjete i drugim grobljima, naprimjer za Dan mrtvih ili Dan šehida, logično je pitanje.

Posljednji teroristički čin pred Dan državnosti Bosne i Hercegovine jasna je poruka koju smo mi antifašisti Mostara okupljeni u Udruženju antifašista i boraca NOR – a dobro razumjeli.

Zato poručujemo svim nivoima vlasti u našoj domovini i svima onima koji su odgovorni da nam kao građanima obezbijede sigurno i slobodno kretanje u gradu Mostaru, ali i da zaštite objekte od interesa za cijelu državu, da ovakvu nebrigu prema građanima, ali i samoj državi više nemamo pravo tolerisati.

Zato zahtijevamo da u roku od 10 dana preduzmete sve mjere fizičke zaštite Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se zove Partizansko spomen groblje u Mostaru i tako spriječite daljnje terorističke aktivnosti na ovom spomeniku.

Takođe zahtijevamo da u istom roku budu sankcionisani izvršioci ovih terorističkih aktivnosti, jer svi znamo gdje im je centar iz kojeg kreću u svaku akciju.

Ako u ovom roku Partizansko spomen groblje ne bude adekvatno zaštićeno, zakazujemo za subotu, 9. decembra 2017. godine sa početkom u 12,00 sati veliko regionalno antifašističko okupljanje na Partizanskom spomen groblju u Mostaru. Položićemo cvijeće, odati poštu poginulim i ubijenim, podići šatorsko naselje i svojim tijelima danonoćno štititi Bosnu i Hercegovinu štiteći njen Nacionalni spomenik.

Smrt fašizmu – Sloboda narodu!

 UABNOR Mostar
Autor 27.11.2017. u 13:40