Prilika za mlade iz BiH

Učestvujte u inicijativi švicarske nevladine organizacije SANCHILD i doprinesite pozitivnim promjenama u vašoj okolini

tačno.net
Autor/ica 12.5.2021. u 12:36

Učestvujte u inicijativi švicarske nevladine organizacije SANCHILD i doprinesite pozitivnim promjenama u vašoj okolini

Švicarska nevladina organizacija SANCHILD, u saradnji sa Rotary klubovima Sarajevo i Geneva International i Alumni asocijacijom Zapadnog Balkana (WBAA) ovog ljeta nudi priliku za 25 mladih prosvjetnih i NVO radnika i aktivista iz BiH da postanu certificirani treneri.

HARMONY projekat je inkluzivna platforma i svojevrstan trening za trenere (TzT) kreiran da inspiriše pozitivne društvene promjene. Učesnici će raditi sa međunarodnim trenerima, te naučiti efektivne interpersonalne vještine s naglaskom na unutrašnji mir, kojima će da doprinesu izgradnji harmonije i pozitivnih promjena za sebe, svoju užu okolinu ali i širu zajednicu.

Iza inicijative „HARMONY project“ stoje Sanela Musić, te pozitivna uključenost mladih Bosanaca kao što je Amina Agović, koja aktivno podržava razvoj i implementaciju projekta od samog početka. Sanela i Amina su dvije mlade Bosanke sa adresama stanovanja u Švicarskoj, odnosno Švedskoj.

Sanela Musić, osnivačica neprofitne i nevladine organizacije SANCHILD iz Švicarske, objašnjava zašto je odlučila da radi sa mladim ljudima iz BiH. „Već više godina radimo na raznim projektima sa mladima u Bosni i Hercegovini, a 2017. godine smo okupili 20 mladih iz naše zemlje na radionici o unutrašnjem mirovnom aktivizmu i inovativnim tehnikama komuniciranja emocija kroz aktivno slušanje, govor i pokret. Nakon tako snažnog iskustva i pozitivnih reakcija, odlučili smo nastaviti svoj posao i pružiti priliku i drugima da postanu treneri i kroz svoje projekte prenesu ove ideje. Inicijativa „HARMONY project“ samo počinje u Bosni i Hercegovini, a u narednih 10 godina vizija SANCHILD-a je da taj program bude ponuđen i mladim ljudima iz ostalih zemalja.”

Amina Agović, učesnica radionice koja je bila organizovana 2017 i koja je o miru u Bosni i Hercegovini govorila 2019. godine na prestižnom TEDx eventu u Njemačkoj. „Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini šaljemo poruku da naše bogatstvo leži u razlikama, ali naša humanost se temelji na sličnostima i emocijama. Upravo na to se trebamo usmjeriti prilikom povezivanja s drugima ili rješavanja sukoba“, govori Agović u svom TEDx govoru.

Konkurs za učešće na “HARMONY Project” je otvoren do 21-og maja, te prijavu za učešće možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici Sanchild ngo. “Učesnici će za vrijeme ovog vrijednog treninga proći kroz četiri glavna edukativna modula i dodatne kreativne radionice, te steći certifikat trenera kojim će moći nastaviti svoj rad u budućnosti. Zajedno sa našim partnerima na projektu, mi ćemo osigurati podršku i budžet za implementaciju prvog projekta svih naših učesnika. Srž našeg dugogodišnjeg rada je vjerovanje da pozitivne promjene u sebi i u našem okruženju dolaze iznutra”, govori Sanela Musić.

Ako imate ideju za implementaciju svog projekta, te želite doprinijeti harmoniji u vašoj zajednici, prijavite se putem ovog linka: https://survey.alchemer.eu/s3/90212407/Join-the-Harmony-Project

tačno.net
Autor/ica 12.5.2021. u 12:36