Udruženja žrtava: Prestati sa reciklažom predmeta ratnih zločina

federalna.ba/AA
Autor/ica 8.2.2023. u 14:22

Udruženja žrtava: Prestati sa reciklažom predmeta ratnih zločina

Foto: AA

Predstavnici Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine okupili su se u srijedu ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH kako bi od pomenutih institucija tražili da, kako su naveli, prestanu “sa reciklažom predmeta ratnih zločina”.

Kako su istakli “sramotna je činjenica da ni nakon 19 godina nije podignuta niti jedna optužnice za opsadu Sarajeva, Goražda, Bihaća i gradova u kojima je ubijeno na stotine nevinih civila, ali i činjenice da su to bile zaštićene zone UN-a.

Također su istakli da je sramotno da za 19 godina rada Suda i Tužilaštva BiH imamo samo jednu pravosnažnu presudu za genocid u Srebrenici.

“Devetnaest godina otkako je počeo s radom, Sud BiH nije ispunio očekivanja žrtava. Očekivali smo da budu presude onakve kakve trebaju biti, da pravda dođe”, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Kako je kazala, današnjem protestu prisustvovali su predstavnici jedanaest organizacija i udruženja koje se bave pitanjem nestalih osoba iz Mostara, Cazina, Sarajeva, Srebrenice, Bratunca i ostalih mjesta.

“Sud BiH mora raditi onako kako treba da radi. Ne mogu nas umoriti, zastrašiti. Ne mogu nam zabraniti da tražimo istinu i čekamo pravdu. Prenijela sam istinu na mog sina, na moju unučad i oni će nastaviti našu borbu”, rekla je Subašić.

Istakla je da je neophodno da svi “zločinci imaju imena i prezimena kao što i naša djeca imaju”.

“Dobre su razlike, ali podjele nisu. Sud BiH vrši podjele i ravna zločince i žrtve”, rekla je Subašić.

Okupljeni su željeli upozoriti na nesprovođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina, posebno Anexa B u kojem je sadržana i A lista MKSJ.

“Da ovaj sud radi po pravilu mi ne bismo trebali biti ovdje. Trebaju biti procesuirani oni koji su krivi. Sarajevo, koje je trpilo tolike godine agresiju, nepravde i ubistva, ko je na ovom sudu odgovarao za to. Ima li išta od 810 osoba ispitanih, istraženih zločinaca koje je Haški tribunal proslijedio ovom sudu? Samo da se hapse. Nema ništa od toga”, rekla je Kada Hotić, potpredsjednica “Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Dodala je da se još uvijek bore za pravdu te je pozvao Sud i Tužilaštvo BiH da “počnu s radom kako bi ovaj narod osjetio pravdu”.

Fadila Efendić, predstavnica Udruženja “Majke Srebrenice” iz Srebrenice izjavila je da nije zadovoljna radom Suda i Tužilaštva BiH.

“Tolike godine smo opsjednuti raznim neistinama, pričom koja nije dostojna slušanja. Mene najviše pogađa što se ljudima koji nisu krivi, stavlja na teret krivnja”, rekla je Efendić.

U međuvremenu se medijima obratio predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija koji je kazao da kada su neriješeni predmeti ratnih zločina u pitanju najveći problem predstavlja nedostupnost optužnih, jer su sigurni u susjednim zemljama. “S obzirom da nadzorna komisija još nije imenovana, do kraja 2023. godine neće biti revidirane strategije za rad pravosuđa”, dodao je Lagumdžija.

federalna.ba/AA

federalna.ba/AA
Autor/ica 8.2.2023. u 14:22