UDRUŽENJE UMJETNIKA MOSTARA: Šutnja je znak odobravanja

tačno.net
Autor 29.10.2020. u 08:53

UDRUŽENJE UMJETNIKA MOSTARA: Šutnja je znak odobravanja

Foto: šg

“Povodom skrnavljenja postamenta u parku na Glavnoj ulici u Mostaru, vizavi Radničkog doma, na kojem se nalazila spomen bista antifašiste NH Jusufa Čevre, članovi Udruženja umjetnika Mostara, koji imaju posebnu senzibilnost prema kulturno istorijskim spomenicima i kiparskim uradcima u javnim prostorima, izražavaju najoštriji protest  i ogorčenje.

Sasvim je jasno čija je to ruka doprla do srca grada da na očigled široke javnosti svirepo, neljudski i bahato ruši postament plašeći se imena koje je na njemu uklesano, a svjedoči o vremenu koda je mladost Mostara zajedno sa saveznicima, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom, Francuskom, Sovjetskim Savezom i drugim slobodoljubivim i demokratskim evropskim zemljama, branila ove prostore od povampirenog fašizma i u konačnici ga pobijedila.

Još jedna odluka Grada Mostara bez odluke Gradskog vijeća što je znak da su potpuno sve ingerecije preuzela dva čovjeka a to miriše na autokratsko društvo više blisko srednjovjekovnoj carevini ili kraljevini.

Redizajn parka na pomenutoj lokaciji, baš sad pred izbore, kada je oficijelna vlast svjesna promjene, morao je proći sve faze predviđene zakonskom regulativom, ali nažalost to ne važi za autokrate. Pored devastacije spomen obilježja ovom se dodaje i u posljednje vrijeme evidentno prisutne pojave enormnog trošenja budžetskog novca poreskih obveznika.

Začuđuje šutnja kao znak odobravanja institucija i ustanova kao što su Univerzitet Džemal Bijedić, Sveučilište u Mostaru, Udruženje Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca – Podružnica Mostar, BZK Preporod, HKD Napredak, SPKD Prosvjeta GO Mostar, Matica hrvatska, Muzej Hercegovine, Arhiv Hercegovine, Centar za kulturu, Narodnio kazalište, Udruga književnika, Narodno pozorište Mostar, Narodna biblioteka, ili pak pojedinci iz tih ustanova i asocijacija kao što su: glumci, pisci, likovni umjetnici muzičari i time se uzdići iz obruča kolektiviteta …Mogu  li svi oni reagovati i poslušati savjest ako im se javi, ne pitajući svoje mentore za reakcije. Šta ako i do njih sutra dođe ta produžena opasna prozirna ruka.

Pitamo da li smo svjesni šta znači prevrnuti postament sa uklesanim imenom čovjeka koji je kao mladić poginuo ne učestvujući u kreiranju postratne vlasti. Znači bio je samo i isključivo antifašista, pridružujući se evropskim zemljama koje su pružile zajednički otpor fašizmu. Šutnja je znak odobravanja. Samo jedna riječ dovoljna je da pokažete svoj stav a time i ličnost. Mi je izgovaramo glasno”, stoji u saopštenju predsjednika Udruženja umjetnika Mostara Zlatka Serdarevića.

Podsjećamo, Inicijativni odbor za rekonstrukciju i izgradnju parka na Glavnoj ulici u Mostaru demantirao je medijske navode UABNOR-a koji se odnose na ‘uništavanje antifašističkog naslijeđa kroz uklanjanje biste narodnog heroja Jusufa Čevre’ ističući da ‘nakon obnove i rekonstrukcije parka, bista Jusufa Čevre će ponovo krasiti park na Glavnoj ulici, podsjećajući javnost i sve građane na borbu i žrtvu koju je isti podnio za slobodu naroda’.

Antifašisti Mostara pratit će rekonstrukciju parka i povratak spomenika.

foto šg

foto šg

foto šg

foto šg

foto šg

foto: bljesak.info

 

tačno.net
Autor 29.10.2020. u 08:53