Uhapšen državni ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH

RSE
Autor/ica 6.12.2022. u 13:13

Izdvajamo

  • "Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe", potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz državnog tužilaštva.

Povezani članci

Uhapšen državni ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH

Foto: schreenshot bhrt

Službenici Državne agencije za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) uhapsili su u utorak, 6. decembra, ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, Miloša Lučića.

Osumnjičen je za nezakonito trošenje sredstava namijenjenih za reprezentaciju, da je nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju i niz drugih nezakonitosti.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da SIPA pretresa kancelarije koje je koristio ministar, mjesta boravka osumnjičenog i drugih objekata.

“Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe”, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz državnog tužilaštva.

Nenad Nešić, predsjednik Lučićeve stranke, Demokratskog narodnog saveza (DNS), kaže za RSE da je za hapšenje saznao iz medija.

Istakao je da vjeruje da je njegov stranački kolega nevin, i da očekuje poštenu istragu.

“Želim da poručim da očekujem da državni organi rade svoj posao, a da funkcija nikome, pa ni ministru Lučiću ne smije da bude zaštita. Ja duboko vjerujem i nadam se da će Miloš Lučić dokazati svoju nevinost. Vjerujem u institucije ove države i to sam uvijek isticao”, rekao je Nešić.

Dodao je da Lučić trenutno ne obavlja nijednu funkciju u DNS-u, te da nije bio kandidat ni za jednu poziciju na oktobarskim Opštim izborima.

U aprilu ove godine službenici SIPA-e su uhapsili Miloša Nikolića, pratioca ministra Lučića i službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, policijske agencije nadležne, pored ostalog, za osiguranje tzv. VIP osoba, ambasada i dužnosnika BiH kojima se odobri policijsko osiguranje.

Nikolić je uhapšen u prodaji deset kilograma droge “spida” i osumnjičen je za organizirani kriminal, proizvodnju i promet opojnim drogama kao i zloupotrebu službenog položaja.

Lučić je imenovan za ministra u maju 2020. godine.

U martu 2021. predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, donio je odluku o njegovoj smjeni, jer je DNS napustio koaliciju stranaka iz Republike Srpske.

Ipak, do smjene nije došlo, jer je Tegeltijina odluka, nakon potvrde u Predstavničkom domu bh. parlamenta, skinuta sa dnevnog reda Doma naroda u aprilu 2021. godine.

RSE

RSE
Autor/ica 6.12.2022. u 13:13