Uhapšeni zbog dojava o bombama u Sarajevu biće ispitan zbog terorizma

tačno.net
Autor 17.6.2022. u 12:06

Uhapšeni zbog dojava o bombama u Sarajevu biće ispitan zbog terorizma

Foto: Arhiv

Osumnjičeni za dojave o postavljenim bombama u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine kao i Opštinskom sudu Sarajevo, biće ispitan kao osumnjičeni za djelo terorizma, saopšteno je u petak iz Tužilaštva BiH.

Ova osoba je uhapšena 16. juna, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Dojave o bombama su upućene u četvrtak oko 9 sati i 30 minuta, nakon čega je započela evakuacija zaposlenih.

Nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno da se radilo o lažnim dojavama, rečeno je za RSE u kantonalnom MUP-u.

U saopštenju iz Tužilaštva se navodi da je “osumnjičena osoba lišena slobode za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave i vrše se potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja i krivičnog djela terorizma”.

Kada se steknu uslovi, osumnjičeni će biti doveden u Tužilaštvo BiH i ispitan.

Iz Tužilaštva navode da istražuju moguću povezanost osumnjičenog sa ranijim lažnim dojavama o postavljenim bombama.

Dodaju da se istraga nastavlja, te da je tužiteljka Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u stalnom kontaktu i koordinaciji sa službenicima drugih policijskih institucija.

U saopštenju, Tužilaštvo BiH zaključuje da se radi na “procjeni prouzročene štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom”.

Ranije su u Sarajevu 2. juna zabilježene lažne dojave o bombama u zgradama Vrhovnog suda Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta) i Kantonalnog suda u Sarajevu, te u zgradi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Nove prijetnje o navodno postavljenim bombama upućene su i 7. juna na adrese CIK BiH, te tri policijske stanice u Kantonu Sarajevo.

RSE

tačno.net
Autor 17.6.2022. u 12:06