Ulaskom u vlast DF ne spašava državu nego SDA i odriče se građanske opcije

D.K./Vijesti.ba
Autor 28.3.2019. u 09:16

Ulaskom u vlast DF ne spašava državu nego SDA i odriče se građanske opcije

Demokratska fronta (DF) eventualnim ulaskom u vlast postala bi “privjesak” Stranke demokratske akcije (SDA) i istovremeno lijevoj političkoj ideji zadala jedan od snažnijih udaraca još od 2014. godine.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba, politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić, komentarišući jučerašnju odluku Predsjedništva DF-a da sa svim parlamentarnim strankama započne pregovore o formiranju vlasti.

Već jučer lider SNSD-a Milorad Dodik dao je do znanja da se ta odluka ne odnosi na njega, nego na bošnjačku kvotu, i da je stvar Bošnjaka kako će podijeliti tri ministarstva. Siguran sam da će takva reakcija u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana u javni prostor biti emitirana i od predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića – kaže Kukić, dodajući kako se već unaprijed zna da će obje ove stranke odbiti sve DF-ove uslove.

Naglašava da se ovakva odluka DF-a može odnositi samo na SDA, te dodaje da su Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Naša stranka ponovo jučer dali do znanja da nemaju namjeru razgovarati s nacionalistima.

– Ako je to stvarna pozadina sve te ekvilibristike koju su i DF i Željko Komšić izorganizirali u posljednja 2-3 mjeseca, onda se bojim da sami sebi u političkom smislu kopaju raku. Bit će to izravna prevara biračkog tijela koje je svoj glas na izborima u oktobru 2018. povjerilo DF-u i Komšiću – rekao nam je Kukić.

U SDA bi to, napominje, iskoristili kako bi u kompromisima, na koje su se očito već spremili, naročito kada se radi o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, kojima namjeravaju udovoljiti HDZ-u BiH, dio odgovornosti prebacili i na leđa DF-a.

Kukić podsjeća da je 2014. godine založio vlastiti intelektualni i ljudski integritet podržavajući DF, tada iz uvjerenja da Komšić spašava lijevu političku ideju od štete koju joj je nanio tadašnji lider SDP-a BiH.

– Podržao sam ga i 2018., iako više nisam bio specijalno očaran njime kao četiri godine ranije, ali iz uvjerenja da je on protuteža jednom etnonacionalističkom ludilu koje se šuljalo sve evidentnije, prijeteći da do 2022. definitivno demontira BiH – kaže Kukić.

Ukoliko bi ušao u vlast, Kukić ističe da bi se DF pokazao kao privjesak SDA i opravdao tvrdnje svih onih koji su Komšića
oslovljavali drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

– Druga mogućnost koja iza te odluke stoji jeste da u DF-u nikada nije ni postojala namjera da ne uđu u vlast, nego da preko prijetnji ulaskom u vlast zapravo izvrše dodatni pritisak na SDP kako bi prihvatio proces ujedinjavanja u novu političku partiju pod uslovima koje diktira upravo DF – dodaje Kukić.

Bilo da je u pitanju prvi ili drugi scenarij, Kukić napominje kako je sasvim izvjesno da je ono što u ovom momentu rade DF i Komšić jedan od snažnijih udaraca lijevoj političkoj ideji koje je ona pretrpjela od 2014. godine.

– Ako DF uđe u vlast, onda će na taj način još jednom demistificirati sve ono što su i cijeli DF i Komšić u posljednja 2-3 mjeseca činili, tobože se pozivajući na svoju obavezu da spašavaju državu, a ustvari pomažući SDA da ostane u političkom setu – potcrtava Kukić.

Takva orijentacija, mišljenja je naš sagovornik, znači i DF-ovo izravno odricanje od ideološkog identiteta s kojim je 2013. stupio na političku scenu.

– U tom slučaju bi se definitivno završilo sa DF-ovom građanskom, a posebice s njegovom lijevom političkom filozofijom i u ovoj ili onoj formi postao bi dijelom jednog nacionalnog političkog bloka – tvrdi profesor Kukić.

Ocjenjuje da Bh. blok ovakvim potezima DF-a neće pretrpjeti udarac, već će se samo osloboditi jednog ideološkog balasta.

– Mislim da će to za posljedicu imati još snažniji rast SDP-a i Naše stranke i nadam se da će to biti vjetar u leđa i nekim drugim građanskim filozofijama i povećati raspoloženje kod onog dijela građanskog biračkog tijela koji apstinira od izbornih procesa – da se tom bloku pridruže ili kroz političko organiziranje, ili nevladin sektor, ili u formi snažnih bh. pojedinaca. To sve za posljedicu bi moglo imati narastanje Bh. bloka u jednu respektabilnu političku snagu već za predstojeće općinske izbore – zaključuje Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K./Vijesti.ba
Autor 28.3.2019. u 09:16