Ultimatum liječnika: Za deset dana želimo rješenje ili odlazimo

Autor 19.3.2011. u 02:59

Ultimatum liječnika: Za deset dana želimo rješenje ili odlazimo

Splitski liječnici bili bi vrlo zadovoljni kada bi imali kumulativu kao i zagrebački liječnici koji rade na KBC-u Zagreb i istovremno predaju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Zagrebački liječnici dobivaju 80 posto plaće s Medicinskog fakulteta i 80 posto plaće iz bolnice, kazuje prof. Božo Bota, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata.

Odlukom Upravnog vijeća KBC-a Split od 4. ožujka ove godine liječnicima KBC-a plaća se samo 6 sati radnog vremena.

– To znači da ćemo mi ovaj mjesec dobiti plaću umanjenu za 20 posto, u odnosu na ono što smo prije primali. Zbog toga mi moramo smanjiti svoje radne obaveze na šest sati, a to za sobom povlači određene probleme. Ponovno će nastati liste čekanja za pacijente, biti će veliki redovi za preglede, jer će liječnici manje raditi… Mi liječnici svi smo odgovorni za pacijente, a istovremeno da bi se vratili na svoje osmosatno radno vrijeme i plaću za tih osam sati, moramo dati otkaz na Medicinskom fakultetu, na kojemu imamo oko 400 studenata.

– Znači svojom odlukom ćemo oštetiti ili pacijente ili studente. Naravno, svaki je liječnik pod Hipokratovom zakletvom, pa stoga pacijente ne smijemo oštetiti ni napustiti. Dakle, ako se ovo neodrživo stanje održi mi ćemo morati napustiti rad na Medicinskom fakultetu, kazuje prof. Božo Bota.

Prof. Bota ne vjeruje da bi se mogla ukinuti odluka Upravnog vijeća bolnice od 4. ožujka, te da bi se splitskim liječnicima moglo plaćati po starom (6 + 2 sata). Odnosno da bi radili šest sati u KBC-u, a da bi im se za to platilo osam sati rada, kao i da bi za svoj rad na Medicinskom fakultetu trebali biti adekvatno plaćeni.

– To se vjerojatno neće dogoditi. Ako bi se i odlučilo o ukidanju te odluke Upravnog vijeća, prof. Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a je ne bi proveo u djelo. Remetinac je pun onih kojima je Vlada nešto naložila da provedu, pa su sada u zatvoru. Zato vjerujem da ravnatelj Marasović neće provesti niti jednu odluku koja nije legalna. O ovom problemu pisati ćemo i Jadranki Kosor, premijerki Vlade RH. Ujedno smo dali i rok od još 10 dana da hrvatska Vlada riješi ovaj gorući problem. U protivnome, morati ćemo se odlučiti za pacijente, a sa studentima Medicinskog fakulteta netko će drugi morati raditi, zaključuje prof. Božo Bota.

Da rad u kumulativnom radnom odnosu mora biti jednako riješen za sve, na razini RH smatra i prof. Goran Dodig, predtojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split i dugogodišnji predavač na Medicinskom fakultetu u Splitu.

– Mi smo svi jako tolerantni i smatramo da ne smije biti problema oko rješavanja ovog problema. Vlada RH mora donijeti odluku i svi kumulativci moraju biti u Hrvatskoj regulirani po istoj pravnoj osnovi, zaključuje prf. Dodig. Kako će se „ohladiti“ ovaj „vrući krumpir“ teško je za reći, ali da rješenje mora biti jednako za sve u Hrvatskoj mišljenja je prof. Matko Marušić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu.

On je nakon sastanka, održanog u petak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, uputio otvoreno pismo svim nastavnicima Medicinskog fakulteta u Splitu, u kojemu ih je obavijestio o tijeku sastanka kod ministra dr. Radovana Fuchsa.

– Pema onome što sam čuo na sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kumulativci u Zagrebu imaju barem 160 posto mjesečnih primanja, kazuje prof. Marušić.

Istovremeno prof. Marušić je u otvorenom pismu, odmah nakon sastanka u MZOŠ-a napisao da 248 kumulativaca na Rebru ima radnu knjižicu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i da u njoj piše kako svi oni rade osam sati dnevno na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a primaju 80 posto plaće i sa Medicinskog fakulteta i 80 posto plaće KBC-a Zagreb.

Naravno, na kraju se postavlja jedno i jedino logično pitanje, kako netko tko radi osam sati u jednoj tvrtki (Medicinski fakultet) može primiti i 80 posto plaće na drugom radnom mjestu (KBC).

Slobodna Dalmacija


Tagovi:
Autor 19.3.2011. u 02:59