Umjetnički performans povodom 27. godišnjice Odreda policije “Bosna”

tačno.net
Autor 3.4.2019. u 14:21

Umjetnički performans povodom 27. godišnjice Odreda policije “Bosna”

U petak, 05. aprila, navršit će se 27 godina od formiranja Specijalne jedinice MUP R BiH, Odred policije “BOSNA”. Tim povodom u Domu policije sa početkom u 19 sati bit će izveden performans u kojem učestvuju umjetnici i umjetnice Sarajeva, a režiju i koncept potpisuje Dino Mustafić.

U video izjavama, najeminentniji građani i građanke prisjetit će se šta im je tokom opsade Sarajeva značila jedinica „Bosna“ i kakva ih sjećanja vežu za taj period. Ranije tog dana, delegacije će posjetiti groblja i mezarja svog 81 poginulog saborca među kojima je i jedna žena.

“Željeli smo napraviti odmak od uobičajenih obilježavanja godišnjica i uz pomoć prijatelja, umjetnika i umjetnica našeg grada, potpomognuti audio-vizuelnom tehnologijom predstaviti herojski put naše jedinice, dočarati duh i karakter odbrambenog rata, te moral i etiku kojom smo vodili borbu”, istakao je predsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović.

Prema njegovim riječima bit će to performans koji će dotaći srca mnogih prisutnih podsjećajući ih na vrijeme u kojem su sarajevske ‘specijalce’ poštovali svi građani i građanke Sarajeva koji su dijelili sa njima sudbinu u opkoljenom gradu.

Kao sastavni dio performansa, publika će vidjeti video izjave najeminentnijih građana među kojima su i akademik prof. dr. Mirko Pejanović, član Predsjedništva Republike BiH 1992-1995, brigadni general Jovan Divjak, pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike BiH 1992-1995, Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike BiH 1992-1995, Avdo Hebib, pomoćnik ministra MUP Republike BiH 1992. O svojim utiscima i sjećanjima na Odred „Bosna“ govorio je i sportista Samir Avdić, nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije BiH, Ismet Godinjak, reprezentativac u sjedećoj odbojci ali i predsjednik UDNRP „Zlatni Ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“, kao i Bakir Nakaš, direktor Vojne bolnice 1992-1995.

U programu još učestvuju glumci Izudin Bajrović i Aldin Omerović, muzičari Dino Šukalo, Eldin Huseinbegović, Mustafa Čizmić, te Gudački kvartet. „Posebno nam je značajno što ćemo ovom godišnjicom i cjelokupnim programom okupiti sve one kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, kako bismo se još jednom podsjetili na ratni put naše jedinice i odali počast našim palim drugovima“, poručio je Osmanović.

N1

tačno.net
Autor 3.4.2019. u 14:21