Umjetnost, politika i ostale priče, izložba Ive Simčić u Zvonu

tačno.net
Autor 19.6.2017. u 09:39

Umjetnost, politika i ostale priče, izložba Ive Simčić u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizira izložbu “Umjetnost, politika i ostale priče” umjetnice i teoretičarke Ive Simčić.

Izložba će biti otvorena u galeriji Zvono u utorak, 20. juna u 21:00 (Obala Maka Dizdara 10).

Centralni dio postavke Ive Simčić podrazumijevaće seriju od sedam radova pod nazivom “Scryining” koji su sa ostalim izloženim u konceptualnoj vezi.

Njeni radovi, u najkraćem, bave se neoliberalnim konceptom koji nas lišava sloboda i mogućnosti a pojačava granice među ljudima.

Iva Simčić (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo/grafiku na University of Illinois at Chicago 2000., a magistrirala na Yale University School of Art, 2005. godine. Doktorsku tezu pod nazivom “Kolektivizmi kao strategije otpora: političnost slikarstva nakon 1960 godine” odbranila je na interdisciplinarnom programu Teorija umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu 2016. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu angažovana u zvanju docenta na oblasti crtanje/slikanje. Bavi se umjetničkim, teorijskim i predavačkim radom. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada i stipendija poput: Nagrada za slikarstvo 2012, Collegium artisticum 2012, Sarajevo; Mostar Grand Prix 2011. – 14. Anale crteža Mostar; Prva nagrada za najbolji umjetnički rad, Salon mladih Modeli TRANSformacije, Sarajevo, 2008; Jacob K. Javits Fellowship Award in Studio Arts, 2004; Robert Schoelkopf Memorial Traveling Fellowship, 2004; Yale University Scholarship 2003. i 2004; Illinois Art Council Artist Fellowship Award in Visual Arts 2000.

Iva

Na engleskom jeziku glagol scry (to scry) označava praksu intenzivnog gledanja u određeni objekat ili reflektivnu površinu (kristalnu kuglu npr.) u nadi da će ova praksa podstaknuti vizije, a “posmatrač” (medij) “prepoznati” značajne “onosvijetske” poruke, te predvidjeti buduće događaje.

Serija radova Scrying (kombinirana tehnika na papiru, 20 x 30 cm) nastala je kao pokušaj “dešifriranja” poruka lociranih u romantiziranomi kroz filmski žanr vesterna mitologiziranom krajoliku američkog Zapada (Monument Valley, odnosno obrađeni kadar vesterna One Upon a Time in the West korišten je kao polazište).

Posredstvom holivudskog vesterna, američki Zapad postao je simbol slobode i nade u bolji život – život novih mogućnosti. Istovremeno, ovaj filmski žanr otjelovljenje je konceptualnog utemeljenja američkog društva: Amerika je zemlja “bez granica”, zemlja za sve ljude (“for all the people”). Holivudski vestern strukturiran je na binarnim opozicijama (heroj/društvo, dobar/loš, jak/slab, divljina/civilizacija, itd.), te baziran na narativu koji prati heroja, a koji je [heroj] istovremeno i protivnik normativa/imperativa korumpiranog društva/civilizacije i zaštitnik tog istog društva kada je ono suočeno sa prijetnjama.

U novom globalnom neoliberalnom poretku nedostatak sloboda (a time i mogućnosti) postao je “bolno” očigledan (da li su one ikada i postojale?), dok su granice (koje dijele ljude, ne kapital) sve jasnije i naglašenije. U novom globalnom neoliberalnom poretku “mjesta” za heroje više ne postoje, a budućnost “preko” granice (“across the Western frontier” – da se poslužim riječnikom vesterna) postala je zastrašujuće neizvjesna.

Scrying je pokušaj vizualnog i metaforičnog precrtavanja (engl. redraw, remap) zapadnog pejzaža, te posljedično i modificiranja konotacija koje ovaj “fizički” i mitologizirani prostor pretpostavlja.

Iva Simčić

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.6.2017. u 09:39