UN traži istragu o nasilju nad migrantima na granici između BiH i Hrvatske

tačno.net
Autor 6.4.2021. u 10:47

UN traži istragu o nasilju nad migrantima na granici između BiH i Hrvatske

UN misija u Bosni i Hercegovini pozvala je u ponedjeljak za hitno djelovanje da bi se zaustavilo nasilno vraćanje i kolektivno protjerivanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata duž hrvatske granice poslije prošlosedmičnog incidenta sa 50 vidno iscrpljenih muškaraca.

U saopštenju je misija navela da su se timovi UN-a i predstavnici nevladinih organizacija susreli sa tom grupom ljudi koji su išli pješke duž graničnog prelaza sa Hrvatskom u petak sa ranama na tijelima i sa potrebom za odjećom, prenijela je Beta pozivajući se na AP.

Oni su rekli da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i lične stvari kada su pokušali da pređu granicu,  da su štapovima tučeni i potisnuti nazad u BiH, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zdravstveni radnici iz nevladinih organizacija pružili su “hitnu medicinsku pomoć” polovini muškaraca.

Za sada nema odgovora na taj izvještaj iz Bosne i Hercegovine ili Hrvatske, navodi američka novinska agencija.

Hrvatske odbacuje optužbe

Hrvatske vlasti više puta ranije demantovale da su koristile fizičku silu prema migrantima koji su pokušali iz Bosne da stignu u Hrvatsku, članicu EU.

Hiljade migranata blokirano je u Bosni i Hercegovini u pokušaju da stigne do zapadne Evrope. Mnogi su se žalili na nezakonito vraćanje i nasilje od strane hrvatske granične policije.

UN misija u Bosni i Hercegovini je ukazala da su vraćanje i kolektivna protjerivanja zabranjeni prema međunarodnom i EU pravu.

Al Jazeera

tačno.net
Autor 6.4.2021. u 10:47