‘Uništili su mi 10 tvrtki, 800 radnih mjesta i 10 mil. eura vrijednu imovinu’

Autor 14.4.2011. u 02:34

‘Uništili su mi 10 tvrtki, 800 radnih mjesta i 10 mil. eura vrijednu imovinu’

Varaždinski poduzetnik Anđelko Jagečić, današnji zastupnik britansko-američke korporacije Tensar International, USKOK-u je zbog udruživanja u korupcijsku organizaciju kazneno prijavio Ivicu Mladinea, ravnatelja Porezne uprave, kao i nižerangirane čelne ljude te institucije te neke predstavnike Državnog odvjetništva. Poduzetnik kojeg šira javnost najviše pamti kao vlasnika varaždinske Vinete, tvrdi da je dulje od desetljeća žrtva neformalne organizacije koja uništava svaki njegov poduzetnički pokušaj. U posljednjih 15 godina, objašnjava, na razne načine uništeno mu je 10 tvrtki, a jedino njegovo aktualno poduzeće, Kotonteks, kaže, namjeravaju dokinuti pogrešno zaračunatim porezom. 

Dobio sve sporove
“Vineta, Horizont, Eldea, Uni-Brod, Tob, Inter-pak, Iva-pak, Ava, Lama International i Ona”, redom nam Jagečić nabraja sve svoje tvrtke koje su uništene, a tezu o nečijoj namjeri argumentira tvrdnjom da je u svim tim slučajevima protiv njega podignuto 12 kaznenih postupaka, a do sada je pravomoćno pobijedio u njih sedam, dok nijedan nije izgubio. Dodaje da se šteta, osim u izgubljenih 800 radnih mjesta, ogleda i u izgubljenim doprinosima koje je država mogla uprihoditi, ali i u uništenoj imovini od otprilike 10 milijuna eura. Kap koja mu je prelila čašu je, priča nam, protuzakonito naplaćivanje PDV-a i poreza na dobit njegovu Kotonteksu koji trenutno radi na nekoliko projekata strateške infrastrukture iz nove tehnologije, među kojima i projektiranje nizinske pruge Rijeka-Botovo. “Krajem 2008. godine u tvrtki mi je porezni nadzor obračunao dug od 44.900 kuna, a na osnovu tog zapisnika sastavljeno je i porezno rješenje. Uzalud smo im pokazivali dokument iz kojeg je vidljivo da smo taj porez već platili. Prisilili su nas da dva puta platimo istu stvar, i to pljenidbom 56.000 kuna, a zbog pritiska od Poreze uprave suradnju nam je otkazala i knjigovotkinja. Što je najgore, oni su na sve žalbe odgovarali lažnom tvrdnjom da nismo iznijeli nikakve dokaze, iako smo im mahali dokumentima koje štoviše imaju u svom sustavu. Stoga smatram da je bilo neizbježno da prijavim i Mladinea”, u dahu nam prepričava Jagečić, kojeg starije generacije pamte i kao vrlo dobrog nogometnog vratara. Posebno ga, kaže, smeta što se za “osobnu osvetu” na ovakav način zloupotrebljavaju hrvatske institucije, od policije, preko porezne uprave, do Državnog odvjetništva. Upitan tko su zapravo ljudi koji mu se osvećuju i za što mu se osvećuju, poduzetnik nas prvo upoznaje sa svojom karijerom.

Mjenice bez pokrića
Započeo ju je osamdesetih godina u Podravci, gdje je dogurao do direktora centra za publicitet. No, kako tvrdi, političkim čistkama dospio je u varaždinski Viko, u kojem je pak naišao na mjeničnu aferu. Kada je afera s mjenicama bez pokrića dospjela u javnost, prisjeća se Jagečić, mnogima, kao što je poznati poduzetnik Vladimir Košćec, zatresla se fotelja, dok je nekadašnja saborska zastupnica HDZ-a Barbara Bešenić osuđena na sedam i pol godina zatvora. Krajem osamdesetih ona je odslužila samo dio kazne, jer je, nakon osamostaljenja Hrvatske, pomilovana aktom tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana te je potom postala saborska zastupnica HDZ-a. Imenovana je i predsjednicom Društva političkih zatvorenika, a svoj zatvorski staž nekada je objašnjavala tvrdnjama da je scenarij cijele “mjenične afere” pisan u Beogradu. “Upravo zbog Barbare Bešanić i njezinog, tada moćnog stranačkog kolege Ivića Pašalića, počele su moje noćne more”, priča danas Jagečić koji smatra da bi zbog slučaja Kotonteksa, iza kojeg stoji jaka američko-britanska korporacija, Hrvatska mogla imati i problema s ulaskom u Europsku uniju.

Zabrana plaćanja
Uvjerava kako ima informacije da je upravo od Bešanić i Pašalića 1995. godine stigla naredba za zabranu plaćanja njegovoj Vineti, koja je ratnih godina šivala uniforme za Hrvatsku vojsku, zbog čega je, dodaje, morao podignuti kredit što je tu tvrtku na kraju i odvelo u propast. Posebno nedoličnim smatra to što optužnice protiv njega sastavljaju šefovi Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva, a onda njegov predmet dođe pred sudsko vijeće u kojem su od tri člana, dvije njihove supruge. “Prvi put sam mislio, okrenut ću stranicu i nastaviti dalje, ali nisu me puštali na miru i ovo je sada definitivno prevršilo svaku mjeru”, ogorčen je poduzetnik. U USKOK-ovom sjedištu Jagečić je proveo puna tri sata, a što USKOK namjerava s njegovom kaznenom prijavom bilo je nemoguće doznati.

Tko je ‘kraljica ambalaže’

Bešenićkinu pamet Vinko Mladineo procijenio na tri milijuna eura
Barbara Bešenić, koju varaždinski poduzetnik optužuje da mu se osvećuje, javnosti je poznata kao “kraljica ambalaže” čije je “znanje i intelektualne potencijale” 2005. godine Fond za zaštitu okoliša pod vodstvom danas pritvorenog Vinka Mladinea, procijenio na tri milijuna eura. Pojednostavljeno, umjesto da ona u pokretanje pogona za preradu ambalaže BBS uloži 3 milijuna eura, u tu je tvrtku, temeljem Mladineove procjene, uložila samo svoje znanje. Njezina tvrtka BBS, od države je pritom dobila znatne poticaje, a kredit joj je dala i Varaždinska biskupija.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 14.4.2011. u 02:34