Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

tačno.net
Autor 26.4.2017. u 11:59

Upitan opstanak državne televizije, prijete im isključenjem struje, a plate radnicima kasne

S obzirom da zakonski nije riješeno pitanja finansiranja javnog servisa, naplata RTV takse je u, kako je rekao direktor Belmin Karamehmedović, u katastrofalnom padu. BHRT više ne može izmirivati svoje obaveze prema državi, a samo za struju duguju 1,3 miliona KM. O pismu koje je Elektroprivreda BiH poslala na nekoliko adresa, a u kojem obavještava o eventualnom isključenju struje BHRT-u zbog duga, Karamehmedović je saznao iz medija.

“To je potpuno prirodna reakcija s obzirom na to da mi nismo u mogućnosti da izmirujemo više nikakve obaveze. Postojeću sistem naplate takse je definitivno propao i to nije više nikakva tajna. Ovi prihodi koje javni servisi ostvaruju putem BH Telecoma i m:tela nisu dovoljni ni za minimalnu egzistenciju. Za sada program ide zahvaljujući ogromnim naporima uposlenika, ali pitanje je do kada ćemo moći jer smo došli u situaciju da ne možemo uplaćivati neto platu i dolazi do kašnjenja. Sva zvona za uzbunu su upaljena”, rekao je Karamehmedović za Klix.ba.

Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Radnici nemaju zdravstvenog osiguranja, a ranije su upozoravali da među njima i teško bolesnih. Direktor BHRT-a ističe kako je skandalozno da država koja treba osigurati finansiranje javnog servisa kao što je to slučaj u svim zemljama to ne radi, a traži da javni servis izmiri svoje obaveze prema državi.

“To je jedna šizofrenična situacija u kojoj je nemoguće naći odgovarajući izlaz. Pitanje je do kada ćemo moći proizvoditi program”, kazao je.

Povodom njihove situacije oglasio se i EBU koji je dao podršku BHRT-u i apelovao na vlasti da ne dozvole njegovu propas.

“Imamo veliku podršku iz inozemstva jer su to organizacije koje znaju šta javni servis znači za jednu državu u Evropi, ali za sada nije bilo adekvatne reakcije od onih koji su trebali riješiti ovaj problem. Ovo mora biti riješeno unutar BiH ili ćemo doći u situaciju da ćemo postati jedina zemlja koja nema javni servis i na taj način biti jedinstveni u Evropi”, zaključio je Karamehmedović.

U dopisu koji je Elektroprivreda uputila kažu kako već dvije godine neuspješno pokušavaju namiriti sredstva, te da će biti primorani da isključe struju. Ukoliko do toga dođe, upitan bi bio rad i CIP-a, Granične službe, Civilne zaštite, MUP-a, telekom operatera i ostalih TV kuća koje koriste njihove predajnike.

klix.ba

tačno.net
Autor 26.4.2017. u 11:59