Uprava riječke zračne luke traži dodatno kresanje radničkih prava

Autor 19.3.2011. u 03:03

Uprava riječke zračne luke traži dodatno kresanje radničkih prava

Sastanak uprave

i radnika Zračne luke Rijeka, sazvan na  traženje zaposlenika zbog neisplate plaća još od prosinca prošle godine, završio je jučer prijedlogom uprave za dodatno kresanje prava radnika iz kolektivnog ugovora.

Uprava je, potvrdio je direktor Mladen Pasarić , predstavnicima aerodromske podružnice Sindikata Istre i Kvarnera i Radničkom vijeću ponudila prijedlog sporazuma prema kojemu bi  se zaposlenici trebali odreći još neisplaćene božićnice iz prošle godine,  kao i božićnice za 2011., regresa za godišnji odmor te drugih materijalnih prava iz kolektivnog ugovora.

– Tim prijedlogom želimo omogućiti uštede kako bi osigurali tekuće  poslovanje u 2011. godini, kazao je Pasarić, najavivši kako će zaostale  plaće za siječanj i veljaču biti isplaćene do kraja ovog mjesec a, budući  da je, prema njegovim riječima, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo sredstva temeljem Odluke o obavezi otvorenosti  Zračne luke u iznosu od 4,4 milijuna kuna, što bi trebalo biti uplaćeno  na račun aerodroma ovih dana.

O prijedlogu sporazuma Sindikat i Radničko vijeće izjasnit će se na  novom sastanku, zakazanom za idući petak, ali već sad je izvjesno da  veći dio onoga što predlaže uprava neće proći.– S upravom smo htjeli razgovarati da nas izvijeste o kompletnoj situaciji na aerodromu.

Umjesto toga, dočekao nas je ovaj prijedlog prema kojemu bi sav teret lošeg poslovanja aerodroma trebali podnijeti radnici .

Stav radnika prema prijedlogu uprave vrlo je negativan, posebno  po pitanju neisplate božićnice i regresa, ali spremni smo na određena  odricanja, pod uvjetom da redovito dobivamo plaću. Situacija je u  Zračnoj luci katastrofalna, ljudi su na rubu egzistencije, rekao je predsjednik Radničkog vijeća Siniša Turk.

Sličnu ocjenu stanja dao je i Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera.
– Ova ponuda poslodavca najbolje opisuje u koliko je lošem stanju Zračna luka Rijeka.

Sigurno je da se nećemo odreći svega što oni traže. Mislim da se po pitanju riječkog aerodroma hitno moraju trgnuti odgovorni u ministarstvu i poduzeti odgovarajuće mjere da se on postavi na zdrave noge, a ako to nisu u stanju neka pod hitno dovedu strateškog partnera koji će je preuzeti, rekao je Bulić.

Novi list

Tagovi:
Autor 19.3.2011. u 03:03