UREDNIČKA POLITIKA SDA: Zabranjeno objavljivanje vijesti o nestašici vode

A.Omerović
Autor 28.7.2017. u 10:16

UREDNIČKA POLITIKA SDA: Zabranjeno objavljivanje vijesti o nestašici vode

Servisna informacija o nestanku vode u većem dijelu Sarajeva objavljena na portalu TVSA zasmetala je direktoru ove kuće pa je novinarki naređeno da je izbriše. Kada je odbila izvršiti naređenje uslijedio je poziv od direktora Elvira Resića (SDA). Vičući preko telefona direktor je zahtijevao da se izbriše i reakcija Demokratske fronte na press konferenciju premijeraElmedina Konakovića. Nakon što je novinarka ponovo odbila izvršiti direktnu naredbu direktora Resića isključena joj je internet veza i onemogućen daljni rad.

Kako nije poslušala direktora, novinarka je ubrzo sa portala TVSA prebačena na drugo radno mjesto. Putem Linije za pomoć novinarima,  sve je prijavila Udruženju BH novinari.

Generalni sekretar Udruženja Borka Rudić u razgovoru za Žurnal kaže da je ovo očigledan pritisak na rad novinara i slobodu izražavanja u ovoj TV kući.

– Ovo je drugi slučaj u mjesec dana da imamo prijavu od strane novinara ove kuće koji se odnosi na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara u toj kući. Od njih se zahtjevalo da mijenjaju svoje sadržaje i da se zabrani objava informacija– kaže Rudić.

U prvom prijavljenom slučaju od novinara TVSA traženo je da koriguje svoj izvještaj. Kako saznaje Žurnal radilo se o cenzuri objave informacije o zabrani ulaska novinara na izložbu radova slikara Mersada Berbera.

– Taj slučaj je još uvijek u toku a mi ćemo osigurati pravnu zaštitu novinarki jer je pokrenut postupak protiv nje– kaže Rudić dodajući da uprava TVSA tvrdi kako razlog za pokretanje postupka protiv novinara nije prijava Udruženju već neki drugi razlozi!

Ubrzo nakon prijave u javnost je dospjelo i pismo Udruženja novinara upućenog direktoru Resiću za kojeg Rudić kaže da je očigledan pokušaj vršenja političkog pritisak na udruženje i novinarke koje su prijavile ove slučajeve sa TVSA.

– To je poslao neko ko želi da uvuče i nas iz udruženja i novinarku iz TVSA u neke političke igre. Vi svi znate da se vode žestoke borbe unutar vladajuće stranke u Sarajevskom Kantonu ali to ne bi trebalo da ima ikakve veze sa radom novinara i medija a pogotovo sa radom udruženja. Smatram da se pokušava izvršiti na nas politički pritisak da ne rješavamo te slučajeve sa TVSA– kaže Rudić.

Direktor TVSA Elvir Resić, bivši je predsjednik Kantonalnog operativnog izbornog štaba SDA Sarajevo i bivši savjetnik načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića. Iako nam je iz njegovog kabineta obećano da će se direktor javiti do objavljivanja ovog teksta nije to učinio. Javio se nije ni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

zurnal.info

A.Omerović
Autor 28.7.2017. u 10:16