Uroš Pavlov iz Kikinde pobednik “Beseda u Zoranovu čast”

Autor 12.3.2012. u 19:40

Uroš Pavlov iz Kikinde pobednik “Beseda u Zoranovu čast”

Uroš Pavlov iz Kikinde pobednik je ovogodišneg takmičenja “Besede u Zoranovu čast”, odlukom žirija kojim je predsedavao lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić.

Uručujući nagradu, Tadić je rekao da su svi govornici imali velikog uspeha u “kristalizaciji Zoranovih reči i promišljanju onoga što je on smatrao bitnim za Srbiju, naš narod i naciju”.
 
“Pomogli ste u oblikovaju Zoranove vizije i na tome vam ceštitiam”, poručio je Tadić besednicima.

 

Ovogodišnji govori finalista bili su prožeti su duhom znamenitog citata premijera Zorana Đinđića: “Reforme u Srbiji mogu da uspeju samo ako osećanje nade i volje pobedi nad osećanjem praznog mudrovanja i cinizma”, a Pavlov pobedio je besedom na temu “Vera u pravi put”.
Istakavši da u životu postoji mnogo puteva od kojih je samo jedan pravi koji vodi da uspeha i koji je po pravilu trnovit, pobednik ovogodišnjih beseda je pozao sve gradjane Srbije da rade da sebi, budu najbolji, što mogu i hrabriji nego što jesu, ističući da je upravo to put ka uspehu.

 

Pavlov je krtikovao diskriminaciju koja postiji medju mladim ljudima u Srbiji.
“Šta pothranjuje mržnju mladih ljudi prema drugačijima od njih…

Gledam ih, ošišani na ćelavo i sa svastikama.

Gledam klevete u medijima i rijaliti programe na televizijama… Demoliraju se automobli sa hrvatskim talicama u Srbiji, a sa srpskim u Hrvatskoj.
Na Fejsbuku Ivo Andrić 17.000 podržavalaca, Ekrem Jevrić 70.000, Kristijan Golubović znatno vise, a Jelena Kareuša 190.000″, rekao je pobednik citirajući misao Ive Andrića, “dođe vreme kada fukara progovori , a budala se obogati” i da to nije put kojim je Đinđić želeo da vodi Srbiju: “On nije samo Evropu vodio u Srbiju, već i Srbiju u EU. Ne primitivnu epsku i patrijahalni,već moradrnu i naprednu. Mi govorimo o njeogovpm putu, a kakavi smo mi putnici. Samo oni koji se ne budu plašili pentranja po strmim liticama mogu da dodju do uspeha”, poručio je pobednik.

 

Drugo mesto osvojila je Tijana Grumić iz Stare Pazove, a treće Milutin Matić iz Svilajnca.
Specijalnu nagradu dobila je Jovana Bešević iz Beograda koja je tokom prezentovanja besede pala u nesvest.
Njoj su odmah u pomoć pritrčali ostali takmičari, kao i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji su je izneli sa scene.

 

Jovana se, kako je rečeno prisutnima, brzo oporavila, ali ipak nije pokušala da završi svoju besedu.
Osam finalista takmičenja “Besede u Zoranovu čast”, izabrano je od 181 učesnika kvalifikacionih takmičenja održanih u 18 gradova Srbije.
U žiriju sedmog takmičenja bili su predsednik Srbije Boris Tadić, direktorka Fondacije “dr Zoran Đinđić” Ružica Đinđić, glumica Nataša Ninković, direktorka JDP Tamara Vučković, gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, glumac Predrag Ejdus i ministar odbrane Dragan Šutanovac.
 
Takmičenju su prisustvovali i premijer Srbije Mirko Cvetković, britanski ambasador Majkl Devenport, istaknuti članovi i funkcioneri Demokratske stranke, kao i mnoge ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Srbije.
 
Autor 12.3.2012. u 19:40