Usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca u FBiH, podržani i amandmani

tačno.net
Autor 11.7.2018. u 09:05

Usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca u FBiH, podržani i amandmani

Sjednici je prisustvovalo 58 zastupnika i svi su podržali zakon. Treba istaći da su zastupnici SDA podržali amandmane SDP-a iako su naveli da će njihovi amandmani ugroziti provođenje zakona.

Stoga je SDA predložila da se do kraja ovog mjeseca zakaže vanredna sjednica na kojoj će se razmatrati izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim bi se trebalo definisati i finansiranje sprovodivosti svih segmenata danas usvojenog zakona.

Suštinske amandmane na kojima su insistirali borci uputio je SDP-ov Zukan Helez, ali su usvojeni i amandmani SDA poput onog da maksimalan iznos boračkog dodatka bude kao iznos minimalne penzije.

“Ključni zahtjevi su ispoštovani, a to je borački dodatak i objavljivanje registra boraca. Revizija finansiranja udruženja nije prošla, jer to nije odgovaralo SDA, ali to ćemo naknadno rješavati. To će biti gotovo do kraja mandata. Ja sam predložio amandmanom da se finansiranje boračkih udruženja smanji sa 20 milion ana dva miliona, ali nije prošlo”, kazao je Helez, što su borci s oduševljenjem prihvatili.

Također je usvojen i amandman da se registar boraca mora objaviti u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Treba istaći da današnjoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici HDZ-a.

Nakon što im je saopćeno da je većina njihovih zahtjeva ispoštovana, borci su se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH.

tačno.net
Autor 11.7.2018. u 09:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija