Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za Evropsku uniju

M.G
Autor 23.6.2022. u 19:58

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za Evropsku uniju

Evropsko vijeće potvrdilo je danas kandidatski status za pridruživanje EU Ukrajini i Moldaviji.

Ovo je na svom Twitter prfilu potvrdio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.
“Sporazum EUCO je upravo odlučio da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU. Ovo je historijski trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu ka EU. Naša budućnost je zajedno”, napisao je Michel uz čestitku predsjdniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

EU parlament glasao je danas “za” da se Ukrajini i Moldaviji odmah odobri kandidatski status za pristupanje Evropskoj uniji.

Ovo je na svom Twitter profilu potvrdila članica Evropskog parlamenta Viola von Cramon, koja je napisala da je ovo “historijski dan za Evropu”.

“Historijski dan za Evropu. Evropski parlament je velikom većinom izglasao da se kandidatura odmah odobri Ukrajini i Moldaviji i kada ispune kriterijume i Gruziji”, navela je von Cramon na Twitteru.

Napominjemo, na kraju današnjeg sastanka Evropskog vijeća koji je počeo u 15 sati objavit će se i zvanična informacija o dodjeli kandidatskog statusa EU za Ukrajinu i Moldaviju.

Očekuje se da će Evropsko vijeće potvrditi odluke Evropskog parlamenta nakon čega će ove dvije zemlje i zvanično dobiti status kandidata.

Podsjećamo, ranije smo objavili da određeni krug zemalja unutar EU smatra kako bi i Bosna i Hercegovina zbog situacije u kojoj se nalazi također trebala dobiti ovaj status.

Priču o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini prije svega podržavaju Mađarska i Slovenija, a upravo je prije nekoliko dana ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila kako će Slovenija predstaviti svoj plan dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Klix.ba

M.G
Autor 23.6.2022. u 19:58