Većina nepoznatih imena: Pročitajte ko su novi članovi Vlade Kantona Sarajevo

tačno.net
Autor 14.12.2018. u 09:47

Većina nepoznatih imena: Pročitajte ko su novi članovi Vlade Kantona Sarajevo

Kandidat za premijera Edin Forto iz Naše stranke na izborima 2014. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te je postao i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije. Na ovim izborima opet je izabran u Skupštinu KS-a.

Kandidati Naše stranke za ministre komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić te pravde i uprave Lejla Brčić nisu poznati široj javnsoti. Mandić je član Regionalnog odbora Sarajevo Naše Stranke, dok je Brčić 2016. bila kandidatkinja ove stranke za načelnicu Općine Novi Grad.

Za ministricu obrazovanja, nauke i sporta stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić, dugogodišnju direktoricu Osnove škole “Čengić Vila I” u Sarajevu, a za ministra privrede Harisa Bašića, bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj. Bašić je, također, bio i šef kabineta tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u period od 2014. do 2015. godine.

Admir Katica, kojeg je NiP predložio za ministra unutrašnjih poslova, bio je dugogodišnji šef kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Amel Kovačević, koji je u ime NiP-a predložen za ministra finansija, vodio je nekoliko finansijskih institucija u BiH, a bio je i ambasador BiH u Kini u periodu od 2010. do 2013. godine.

Ministarstvo prostornog uređenja bi prema prijedlogu SDP-a trebao voditi Damir Filipović, aktuelni predsjednik Foruma mladih SDP-a i vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaša.

Malik Garibija je predsjednik Općinskog odbora SDP-a Stari Grad, a prema prijedlogu bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta, dugogodišnji izvršni direktor Konzuma u BiH i bivši direktor Velpro BiH, biti ministar saobraćaja.

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) iznjedrio je dva poznata imena u politici. Tako će prema prijedlozima novi ministar za boračka pitanja biti Ismir Jusko, aktuelni ministar prometa i komunikacija BiH, dok će Mirvad Kurić ostati na funkciji ministra kulture i sporta. Zanimljivo je da je, kada je riječ o Jusku, ovo njegov treći resor u vrlo kratkom periodu.

Naime, on je osim funkcije ministra prometa i komunikacija BiH prethodno bio i ministar unutrašnjih poslova KS.

Amela Sofić iz Demokratske fronte, koja bi trebala biti nova ministrica zdravstva, radiolog je po struci te je do sada radila kao ljekar u privatnoj praksi.

klix.ba

tačno.net
Autor 14.12.2018. u 09:47

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija