Vedran Grebo: Zaštita Baščaršije mora biti priroritet svih planova razvoja Sarajeva!

tačno.net
Autor 30.7.2017. u 08:28

Vedran Grebo: Zaštita Baščaršije mora biti priroritet svih planova razvoja Sarajeva!

Naša stranka smatra da je najnovija odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika o stavljanju van snage Odluke o zaštiti ostataka Tašlihana na Baščaršiji kao nacionalnog spomenika kulture predstavlja još samo jedan u nizu aktivnosti koje vode ka bespovratnoj devastaciji cijele Baščaršije kao izuzetno vrijedne ambijentalne cjeline i turističkog bisera ovih područja.

“Komisija, umjesto da insistira na sprovođenju svojih odluka od strane institucija na nižim nivoima vlasti (u našem slučaju Vlada Federacije i Ministarstvo prostornog uređenja), koje se evidentno ne sprovode ( a moraju se sprovoditi ), ona pomaže aktivnosti suprotne njenoj osnovnoj namjeni, a to je zaštita spomenika. Podsjećamo na Zakon o sprovođenju odluka KONS-a na državnom nivou koji je obavezujući za sve niže nivoe vlasti. Podsjećamo na obavezu Vlade Federacije da, konkretno na Baščaršiji,  pristupi izradi posebnih dokumenata i planova koji će omogućiti ispravno upravljanje ovim zaštićenim spomenikom. Konkretni dokumenti, navedeni u odluci o zaštiti Baščaršije su, između ostalog: Elaborat o uklanjanju negativnih utjecaja izvršenih intervencija na sarajevskoj čaršiji koji bi uključio plan rušenja pojedinih objekata koji se ne uklapaju u ambijent Baščaršije, Izmjene i dopune regulacionog plana zaštićenog spomenika Baščaršije, Program hitnih i interventnih mjera zaštite sarajevske čaršije, Plan upravljanja Baščaršijom kao zaštićenim spomenikom, itd. Niti jedan od ovih dokumenata do danas nije izrađen ni usvojen, a na njihovu sprovedbu se čeka od aprila 2014.  Upravo suprotno, devastacija se nastavlja.“, rekao je Vedran Grebo, vijećnik Naše stranke u općini Stari Grad Sarajevo.

“Apsolutno je nedopustivo bilo kakvo građenje na mjestu ostataka Tašlihana, poduzećemo sve zakonom dopuštene mjere kako bi spriječili budućeg investitora, ma ko on bio, da uništava kulturno naslijeđe naše općine ali i cijele države. Ovo uključuje učešće u svim oblicima organiziranih protesta, koji će se sigurno desiti, ukoliko ovaj zlokobni plan krene u svoju implementaciju. Apsolutno ne želimo da ulazimo u lične odnose između Hotela Evropa i Islamske zajednice odnosno Vakufa u ovom slučaju, ukoliko jedna od ove dvije strane smatra da je oštećena zbog otkrivanja nacionalnog spomenika i nemogućnosti implementacije prvobitnog dogovora, ima potpuno pravo da se obrati nadležnim sudskim institucijama i traži zaštitu svojih prava. Međutim, ne dozvoljavamo „potkusurivanje“ preko zaštićenih spomenika kulture i graditeljskog naslijeđa prve kategorije”, zaključuje Grebo.

Iz odbora Naše stranke Stari Grad Sarajevo poručuju da će još više insistirati na sprovođenju odluka KONS-a, te zahtjevati od nadležnih općinskih službi da upotrijebe sve svoje pravne, legalne instrumente da se ove aktivnosti zaustave ili spriječe.

tačno.net
Autor 30.7.2017. u 08:28