VESNA PUSIĆ O SABORSKOJ DEKLARACIJI: „Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova ponaša se kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji…”

tačno.net
Autor 12.12.2018. u 08:50

VESNA PUSIĆ O SABORSKOJ DEKLARACIJI: „Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova ponaša se kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji…”

Danas će u Saboru Republike Hrvatske biti usvojena Deklaracija o Hrvatima u Bosni i Hercegovine, a svoj stav o svemu dali su bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske

Komentar o svemu dao je bivši SDP-ov ministar vanjskih poslova i aktualni zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. On se i sam zauzeo za promjenu Izbornog zakona i nadogradnju Daytonskog sporazuma, čime je navukao bijes dijela svojih simpatizera koji misle da je stavovima bliži HDZ-u nego socijaldemokratima.

„Pismo trojice bivših visokih predstavnika baca poprilično jasno svjetlo na kronični i kontinuirani proces erozije Daytonskih institucija u BiH. Prije svega, tri visoka predstavnika ne bi ni bili to što su bili da Daytonski sporazum nije povezao na istoj platformi cijeli niz posebno formiranih nadzornih institucija međunarodne zajednice u BiH s državama potpisnicama sporazuma. Dakle, nije moguće u prvi plan isticati ulogu OHR-a, a ignorirati obveze država, među kojima i Hrvatsku, taksativno navedenih kao jamaca samog mirovnog plana”, kaže Picula za Deutsche Welle.

Tvrdnju bivših visokih predstavnika da je u BiH na snazi rijedak mehanizam unakrsnog glasovanja koji ima za cilj poticati umjerenost nad platformama podjela, Picula opisuje kao ocjenu apstrahiranu od realnog stanja stvari.

„Već sama daytonska podjela BiH, koja protokom vremena ustvari sve više evoluira u asimetričnu konfederaciju dva entiteta, stimulira kulturu sukobljavanja nositelja političke moći umjesto da potiče kulturu suradnje. Na stranu spominjanje pojedinih političara, pravi pobjednik i ovih općih izbora u BiH je Daytonski poredak i njegova nefunkcionalnost. Mogu se jedino složiti s bivšim visokim predstavnicima kako se radi o zaista rijetkom mehanizmu primijenjenom u jednoj složenoj višenacionalnom državi. Taj mehanizam, međutim, promovira podjele i majorizaciju, odnosno separatizam i unitarizam umjesto da harmonizira odnose i interese“, kaže Picula, tvrdeći da pismo neće polučiti očekivani uspjeh te da Hrvatska od EU-a neće dobiti „packu” koju su Schwarz-Schilling, Ashdown i Bildt zatražili.

Svoj stav izrekla je ministrica vanjskih poslova iz Milanovićeve vlade Vesna Pusić čija je politička sudbina čvrsto vezana uz izjave o BiH. Naime, ona je iz saborskih klupa 2001. poručila kako je duboko uvjerena da je HDZ-ova vlast vodila rat u BiH, a i danas misli da Zagreb ne bi trebao uređivati susjednu državu. Nekad HNS-ova prvakinja, danas članica Glasa, misli da bi se Sabor trebao suzdržati od donošenja Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, a što je planirano do kraja godine.

„To je na više razina neprihvatljivo. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutrašnje stvari BiH, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša Visoka povjerenika”, kazala je Pusić i dodala: „Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na to pristojnijim riječima, ali gotovo identično kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji”, kazala je Vesna Pusić.

Slobodna Bosna

tačno.net
Autor 12.12.2018. u 08:50