Vidi, gari, ne može!: Vlast nije odustala od zloćudnog projekta “Novi Sad na vodi”

tačno.net
Autor 24.7.2021. u 13:10

Izdvajamo

  • Treće, na jučerašnjoj prezentaciji studije, predočeno je da prirodnog dotoka vode iz Dunava, prema potezu Šodroš-Dunavac neće biti! Prirodni dotok se prekida, a voda će prema Šodrošu i Dunavcu biti upumpavana iz pravca Kameničke ade, a prelivnim sistemom odvođena u pravcu Brodogradilišta i Mornarice. Početnik u domenu ekologije zna da će ovo bitno narušiti biološku raznolikost i ravnotežu biljnog i životinjskog sveta. To je praktično uvod u ekološku katastrofu.

Povezani članci

Vidi, gari, ne može!: Vlast nije odustala od zloćudnog projekta “Novi Sad na vodi”

Povodom jučerašnje prezentacije Studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na levoj obali Dunava, u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva, inicijativa “Vidi, gari, ne može!” upozorava javnost da je ovim potezom Pandorina kutija urbanističkog i ekološkog zla – otvorena!

Ističu da je sve ono što je njihova inicijativa u proteklih godinu dana ukazivala, na osnovu insajderskih informacija, pokazalo se kao tačno. Kažu da je sada potpuno izvesno da gradska vlast nije odustala od projekta “Novi Sad na vodi” i da ona želi da realizuje zloćudni naum u najekstremnijem obliku. Iz Inicijative navode tri ključne činjenice koje tome idu u prilog:

“Prvo, na jučerašnjoj prezentaciji je nedvosmisleno predočeno da će se graditi novi nasip (vodoutvrda), pomeranjem postojećeg nasipa u korito reke u proseku oko 500 metara. Novi nasip, u dužini od 4,5 km, biće sagrađen obodom Kameničke ade i završiti opasavanjem Brodogradilišta. Prostor između starog i novog nasipa, koji je do ovog trenutka bio korito reke, postaje najvrednije građevinsko zemljište u državi. Od momenta izgradnje novog nasipa stvara se mogućnost gradnje trajnih objekata na oko 165 hektara novog građevinskog zemljišta. Ovim potezom su svi vlažni snovi građevinske mafije i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ostvareni. Ne postoji više zakonska prepreka da se u sadašnjem koritu reke, a na budućem građevinskom zemljištu ne realizuje ideja stanogradnje na obali Dunava. Biće to paklena kombinacija urbicida i ekocida.

Drugo, juče nije prećutana ni činjenica, na koju od početka ovog problema ukazuje naša Inicijativa. Na prostoru Brodogradilišta, koji je privatizovala kompanija Galens, gradiće se “stambeno-poslovni kompleks”! Štaviše, na osnovu dostupne dokumentacije vidi se da će prva faza izgradnje novog nasipa biti vezana upravo za prostor Brodogradilišta. Da bi tek u drugoj fazi bio urađen nasip obodom Kameničke ade. Koruptivna veza između kompanije Galens i gradonačelnika Miloša Vučevića nije nova, niti nepoznata. Naprotiv, ovaj kompaniji se neprestano pogoduje. Brojni urbanistički planovi su menjani da bi lokacije koje su u vlasništvu ove kompanije dobile veću spratnost, nivo izgrađenosti i kubaturu, ali ovako bezobzirno i sramotno nameštanje u korist ove kompanije, a na štetu javnog interesa je do sada nezabeleženo. Iz Plana generalne regulacije se vidi da je na prostoru Brodogradilišta dozvoljen blok zgrada od 20 spratova. Tako “Novi Sad na vodi”, postaje “Galens na vodi”!

Treće, na jučerašnjoj prezentaciji studije, predočeno je da prirodnog dotoka vode iz Dunava, prema potezu Šodroš-Dunavac neće biti! Prirodni dotok se prekida, a voda će prema Šodrošu i Dunavcu biti upumpavana iz pravca Kameničke ade, a prelivnim sistemom odvođena u pravcu Brodogradilišta i Mornarice. Početnik u domenu ekologije zna da će ovo bitno narušiti biološku raznolikost i ravnotežu biljnog i životinjskog sveta. To je praktično uvod u ekološku katastrofu. Doda li se tome ideja da se na toj lokaciji gradi “nova plaža u dužini od 1.400 metara sa pratećim ugostiteljskim objektima”, cela stvar dobija tragikomične dimenzije. Ovo je nečuvena komercijalizacija jedne od poslednjih dunavskih oaza mira, tišine i zelenila. Pluća Novog Sada i jedan od najvećih pošumljenih kompleksa uz obalu Dunava se nepovratno razaraju”, naglasili su iz “Vidi, gari, ne može”.

Zbog svega navedenog inicijativa “Vidi, gari, ne može” pružiće bespoštedan otpor projektu gradskih vlasti “Novi Sad na vodi”!

”Zbog štetnosti ove ideje svi oblici građanske neposlušnosti i otpora su dobrodošli i legitimni. Pozivamo građane, organizacije i udruženja da napravimo što širi front borbe protiv ove skandalozne i pogubne ideje. Niko nema pravo na ekskluzivnost, a svi imamo obavezu da zaštitimo obalu Dunava kao javno dobro”, zaključili su.

tačno.net
Autor 24.7.2021. u 13:10