VIJEĆE EUROPE POZDRAVLJA RATIFIKACIJU ISTANBULSKE KONVENCIJE

forum.tm
Autor 13.4.2018. u 14:19

VIJEĆE EUROPE POZDRAVLJA RATIFIKACIJU ISTANBULSKE KONVENCIJE

Foto: Council of Europe

Glavni tajnik Vijeća Europe Thornbjorn Jagland u petak je pozdravio rafitikaciju Istanbulske konvencije u Saboru i nazvao je “odličnom viješću”.

“Pozdravljam ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe impresivnom većinom. To je odlična vijest uoči moga posjeta Hrvatskoj idući tjedan”, poručio je Jagland.

“Hrvatski put prema europskim integracijama i članstvu u EU bio je dojmljiv. Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje Vijećem Europe, u ključno vrijeme. U Zagrebu ću razgovarati o postojećim izazovima u Europi i prioritetima hrvatskog predsjedanja i radujem se tome”, kazao je Jagland.

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.

Hrvatska je 30. od 47 članica Vijeća Europe koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju i 18. članica EU-a koja je to učinila.

Saborsko prihvaćanje Istanbulske konvencije ne znači da je ona automatski i stupila na snagu u Hrvatskoj.

Zakon o tome ide prvo u Narodne novine, ratifikacija stupa na snagu osmog dana od objave, a datum početka primjene odredbi iz Konvencije će se naknadno utvrditi.

Podsjetimo, ima država u kojima je Konvencija stupila na snagu relativno brzo nakon što je ona potvrđena u nacionalnim parlamentima i isprava o tome deponirana u Vijeću Europe. Tako je u San Marinu prošlo malo više od 3 mjeseca, slično kao i u Belgiji, Estoniji, Finskoj, Gruziji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Švicarskoj kao i na Cipru i Malti.

Forum.tm

forum.tm
Autor 13.4.2018. u 14:19