Vijećnici Općine Seget Luka Jadrić i Ante Barada uputili otvoreno pismo europskim institucijama

tačno.net
Autor/ica 22.11.2022. u 15:43

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Vijećnici Općine Seget Luka Jadrić i Ante Barada uputili su otvoreno pismo europskim institucijama zbog, kako navode, opstruiranja demokracije od strane HDZ-a u toj općini.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovana predsjednice Europskog parlamenta, gospođo Metsola,

Poštovana predsjednice Europske komisije, gospođo von der Leyen,

Poštovana povjerenice za demokraciju i demografiju EK, gospođo Šuica,

Želimo Vas upoznati sa stanjem u jednom maloj općini u Republici Hrvatskoj. U našoj se Općini na sve zamislive i nezamislive načine opstruira, sabotira, šikanira – demokracija. Vladajuća stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), sa svojim načelnikom Ivom Sorićem – i bivšim načelnikom Vinkom Zulimom koji usprkos sudskom procesu za pronevjeru općinskog novca još uvijek drži sve konce u svojim rukama – izruguju se demokraciji gdje i kako stignu. S čime da vam to usporedimo? Evo, na demokraciju se u Segetu gleda s većim gnušanjem nego na alkoholno pivo u Kataru. Segetska HDZ-ova vlast ima doslovno nultu toleranciju na demokraciju.

Mi smo vijećnici Nezavisne liste “Vrime je!” u Općini Seget. Oporbeni smo vijećnici, dok vlast obnaša većina iz redova HDZ-a, čiji je član i načelnik općine. Ista stranka na vlasti je i na nacionalnoj razini, a čini i dio većinske pozicije u Europskom parlamentu, pa ima i istaknute osobe u Europskoj komisiji.

Mi smo u Segetu pokušali organizirati najobičniju građansku tribinu, ali je jedino mjesto gdje to možemo učiniti neki od naših privatnih dnevnih boravaka. Općinske prostore nam jednostavno ne daju, a svi koji imaju bilo kakav privatni prostor (restorani, kafići, tvrtke…) to se ne usude, jer su im zaprijetili posljedicama koje će imati. A da prijetnje nisu izgovor ugostitelja, nasilnici su se potrudili pokazati i na javnom mjestu, pred kućom jednog od nas nezavisnih vijećnika. Zbog pokušaja organiziranja tribine i govora o njihovom načinu vladanja poručili su nam: „Barada komunjaro Vinko če te koštat glave“. A to što su prijetećom porukom pokazali nepismenost, samo stvar čini ozbiljnijom, jer znači da je autor grafita stvaran, a ne nekakav pismeni umjetnik zafrkant.

U pokušajima da organiziramo tribinu u jednom malom mjestu usred Europske unije naišli smo na sve apsurde koje možemo zamisliti. A najveći je taj da smo mi dio Europske unije, a zapravo razina demokracije u našoj općini vjerojatno je ispod standarda koji danas vladaju u jednoj Bjelorusiji. Potpuno smo sigurni da Vi sada mislite da pišemo šaljivi tekst. Ali mi smo krajnje ozbiljni.

Pokušali smo tribinu organizirati za 10. 11. 2022., pa nismo uspjeli naći nikakav prostor. Zatim smo tražili općinski prostor za novi termin, 19. 11., ali smo glatko odbijeni, iako smo s problemom upoznali i predsjednika Hrvatskog sabora. Da Vam ne prepričavamo cijeli tijek, šaljemo Vam Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora, zatim odbijenicu koju smo ekspresno dobili od načelnika Općine Seget i našu zahvalu predsjedniku Sabora što nam je makar i indirektno pomogao da od načelnika dobijemo ikakav odgovor.

Odmah smo zatražili promjenu lokacije, jer je izgovor bio da se općinski prostori ne daju na korištenje nekakvim političkim dernecima, jer je to prostor samo za ozbiljne događaje, ali nismo dobili ni taj alternativni prostor – Vatrogasni dom.

Nismo se htjeli u tih nekoliko dana zamarati činjenicama, jer smo željeli dobiti bilo kakav prostor, samo da održimo tribinu, ali mi u Segetu ne možemo dobiti ni – štalu. Zato se ipak okrenimo činjenicama.

Načelnik nam je, u ekspresnoj odbijenici, objasnio da se općinski prostor ne daje strankama i udrugama. Naravno, mi smo tehnološki pismeni. Ili barem pismeniji od onih koji nama nepismeno prijete životom. Pa smo proguglali 30-ak sekundi. I odmah smo našli da je taj nedodirljivi općinski prostor bio dodjeljivan nekim udrugama za korištenje. Sasvim slučajno te udruge vode – HDZ-ovci. Dali su ga, recimo udruzi koja okuplja mažoretkinje i to u vrijeme kad je njihova predsjednica bila ujedno i zamjenica naknadno privedenog bivšeg načelnika rastrošnog Vinka Zulima.

Ali to nije sve, kako kaže jedna dosadna reklama, taj je prostor 28. 4. 2014. godine bio velikodušno dodijeljen Hrvatskoj demokratskoj zajednici, stranci osuđenoj za korupciju na nacionalnoj razini. Na stranački skup za 24. obljetnicu osnutka stranke – dakle, ne čak ni za neku „okruglu“ – u općinske segetske prostorije došao je i sam tadašnji predsjednik HDZ-a, naknadno svrgnuti Tomislav Karamarko, što se još uvijek može naći na nacionalnim stranačkim internetskih stranicama HDZ-a, te jedine segetske protežirane stranke. Ali da ne tražite, evo linka: https://moj.hdz.hr/vijest/nacionalne/brinelivlada-o-diplomamamladihkojitrazeposao pa i sami možete provjeriti uvjerljivost argumenta načelnika Ive Sorića.

Sad smo odredili novi termin tribine za subotu, 26. 11. Ali opet nam neće dati nikakav prostor, pa ni nekakvu sporednu sobicu u Vatrogasnom domu. A da su pametni čak bi im to sad i odgovaralo, jer ostalo nam je samo nekoliko dana za pripremu tribine na koju je pitanje hoće li itko i doći. Ne samo zato što su mještani zaplašeni, nego zato što zbog Svjetskog nogometnog prvenstva nitko neće ni primijetiti da održavamo tribinu za spas minimalne demokracije u jednoj maloj europskoj općini. A vjerojatno nitko od medija neće imati ni jedan redak prostora za objavu da se ona uopće i održala. Ovo im je najzgodniji trenutak da nas se „riješe“, tako da ni Vama ne bude neugodno što morate slušati dosadne nezavisne vijećnike iz tamo neke male općine iz Hrvatske.

Ali ne znate vi što je HDZ, pogotovo ovaj lokalni po Hrvatskoj. Oni bi radije nestali, kao u Splitu, negoli ikome išta dali što ne moraju. Jer oni svoju silu pokazuju baš tako što u „ne moraju“ pretvaraju sve što su neupitni svakodnevni standardi demokracije u Europskoj uniji. Jedino što je lokalni hrvatski HDZ prihvatio da „mora“ bio je ulazak u Europsku uniju. A u Europsku uniju su prihvatili da „moraju“ ući kako bi njome pokrili način na koji vladaju Hrvatskom. Iako se to nekim osobno isplatio, zbog lukrativnih pozicija i osobnih probitaka, nekima i nije. Bivši načelnik Segeta Vinko Zulim je završio pod istragom zbog medijskog pritiska u Hrvatskoj, ali Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić, bivši ministri u HDZ-ovoj vladi – a naveli smo samo njih dvoje – svoje optužnice mogu zahvaliti europskim, a ne hrvatskim istražiteljima.

To je na neki način i tema naše planirane tribine – želimo progovoriti o nužnosti da se hrabrošću i borbom za demokraciju poraze oni politički prevrtljivci koji demokraciju ne podnose. Želimo Vas upoznati s time, bez obzira na to što nam Vi vjerojatno ne možete pomoći da u Segetu održimo tribinu. Ali kako stvari stoje, vjerojatno će nam lokalni HDZ – uz asistenciju nacionalnog – pomoći da ih na sljedećim izborima pobijedimo, kao što su pomogli i Ivici Puljku u Splitu, pa će demokracija u Seget doći baš zato što nam ne daju da govorimo.”

tačno.net
Autor/ica 22.11.2022. u 15:43