Vječni ministar finansija ”trenira” strogoću – na račun države BiH

Edin Osmančević
Autor 2.8.2022. u 16:31

Izdvajamo

  • Bevanda treba da snosi krivičnu odgovornost za kršenje Ustava BiH i zloupotrebu službenih ovlasti. Zato je momentalna smjena ovog ministra jedini ispravni potez u ovom trenutku kako bi se sačuvao dignitet države i umanjile posljedice Bevandine štetne oduke.

Povezani članci

Vječni ministar finansija ”trenira” strogoću – na račun države BiH

Foto: Facebook

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) samoinicijativno je prenio nadležnosti na entitetska ministarstva finansija kada je u pitanju postupanje po međunarodnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, saznaje Istraga.ba.

Ovo dokazuje Odluka koju je Bevanda potpisao 26. 11. prošle godine, a koju je mjesecima skrivao od svojih saradnika u Vijeću ministara BiH.

“Ministar finansija BiH donio je odluku o prenosu ovlašćenja nadležnog tijela po ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ovom Odlukom prenose se ovlašćenja sa Ministarstva finansija i trezora BiH kao nadležnog tijela za izvršavanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kako slijedi: za teritoriju Republike Srpske na Ministarstvo finansija Republike Srpske, za teritoriju Federacije BiH na Federalno ministarstvo finansija, za teritoriju Brčko distrikta na Direkciju za finansije Brčko distrikta”, navedeno je u Bevandinoj odluci.

Naravno da ova odluka nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, koji propisuje da međunarodnopravni subjektivitet ima Bosna i Hercegovina, a ne entiteti i Brčko distrikt. U skladu sa Ustavom BiH, Bosna i Hercegovina i njena nadležna tijela (a po ovim ugovorima je nadležno tijelo Ministarstvo finansija i trezora.)

Bevanda ne radi u interesu države BiH već je istureni poltron Čovića čiji je cilj razvodnjavati nadležnost Ministarstva finansija i trezora BiH u nadležnost entitetskih ministarstava ili direkciji Brčko distrikta. Poslove uprave iz nadležnosti BiH obavljaju ministarstva i upravne organizacije (samostalne ili u sastavu ministarstva), kao i druge institucije BiH osnovane posebnim zakonom ili im je zakonom povjereno vršenje javnih ovlaštenja.

Naravno da ovakve odluka slabe državne institucije a BiH čine manje atraktivnom državom iz očiju potencijalnih investitora!

Bevanda se HDZ-u BiH pridružio godine 2007. kada je postao ministar finansija u Vladi Federacije BiH, a imenovan je dopredsjednikom stranke 2015. godine. Nakon sabora 2019. godine postaje član Predsjedništva stranke. U Federalni parlament ušao je 2010. godine osvojivši 2.917 glasova. Za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine imenovan je 2012. godine. Na Općim izborima 2014. osvojio je mandat u Državnom parlamentu ali ga je zamijenio pozicijom ministra finansija i trezora BiH. Kao ministar ima platu od skoro pet hiljada KM. Za državnog ministra finansija imenovan je ponovo u decembru 2019. godine. Bevanda je u imovinskom kartonu 2014. prijavio godišnje prihode od 64.600 KM.

Kako je moguće da se na čelu jednog od najvažnijih ministarstava u državi, Ministarstvu finansija već godinama nalazi Vjekoslav Bevanda, čovjek čiji se rad veže za niz afera? Ko se još sjeća slučaja Čaušević“ i dila u prodaji fiskalnih kasa kada je japanska firma nudila donaciju BiH u vidu fiskalnih kasa, ali su Džombić i Vjekoslav Bevanda, u to vrijeme federalni premijer razvalili donošenje Zakona o fiskalizaciji, odbili japansku donaciju, te postigli dogovor da entiteti svaki za sebe nabavi fiskalne kase. Kupljene su po cijeni većoj od 300 miliona KM, i to, što je jako indikativno, oba entiteta od istog dobavljača iz inostranstva.

Očigledno da se stranačkim dilovima ovakva mjesta olako prepuštaju nekompetentnim, neodgovornim i stranački podobnim političarima koji rade protiv interesa države BiH. Mogu li građani BiH da to prepoznaju na narednim izborima i konačno obračunaju sa kriminalom u državnom sektoru?

Bevanda treba da snosi krivičnu odgovornost za kršenje Ustava BiH i zloupotrebu službenih ovlasti. Zato je momentalna smjena ovog ministra jedini ispravni potez u ovom trenutku kako bi se sačuvao dignitet države i umanjile posljedice Bevandine štetne odluke.

Edin Osmančević
Autor 2.8.2022. u 16:31