VLADA HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE ODLUČILA: Zabranjen ulaz državljanima BiH na teritoriju Bosne i Hercegovine!

Avdo Avdić
Autor 23.3.2020. u 07:40

VLADA HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE ODLUČILA: Zabranjen ulaz državljanima BiH na teritoriju Bosne i Hercegovine!

Pripadnici MUP-a Hercegbosanske Županije uspostavit će punktove na granicama tog kantona. Državljanima Bosne i Hercegovine bit će zabranjen ulazak u taj kanton. Ovo je, ukratko, Zapovijed Kriznog stožera koju je danas potpisao Ivan Jozić

Piše: Avdo Avdić- Žurnal 

“Zabranjuje se ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije. Zabrana se ne odnosi na vozila za dostavu hrane, robe, materijala kao i tranzit tih vozila kroz Hercegbosansku županiju, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene djelatnike, policijske službenike te pripadnike tijela svih razina vlasti u BiH u službene svrhe. Zadužuje se MUP HBŽ da uspostavi punktove na svim ulazima u Hercegbosansku županiju”, piše u Zapovijedi koja će se početi primjenjivati od utorka, 24. marta 2020. godine.

Ranije danas, na adresu Koordinacijskog tima na nivou BiH iz Livna je stigla ova Zapovijed kojom je zatražena saglasnost državnog nivoa za donošenje ovakve odluke. Međutim, prijedlog uopće nije ni razmatran. Osim toga, Ministarstvu sigurnosti je dostavljen prijedlog i da se zatvore granični prijelazi – Kamensko, Prisika, Vaganj i Strmica.

“Navedeno tražim zbog nemogućnosti pružanja zdravstvene zaštite u borbi protiv COVID-19 virusa”, navedeno je u Zahtjevu upućenom Ministarstvu sigurnosti BiH.

“Podnijet ću sutra krivičnu prijavu protiv Kriznog štaba i odluku, kao ministar sigurnosti, proglasit ću ništavnom”, kazao je za Žurnal ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

No, nekoliko detalja u ovoj priči je interesantno. Odluka Kriznog štaba Livanjskog kantona donesena je nakon što je Predsjedništvo BiH zatražilo zatvaranje svih graničnih prijelaza, osim onih na kojima se nalaze šatori koji služe za karanten osoba koje ulaze na teritoriju BiH. To bi značilo da bi svi granični prijelazi u Zapadnoj Hercegovini, osim Bijače, bili zatvoreni.

Naime, procjenom Granične policije BiH, odnosno direktora Zorana Galića svih prijelazi koji se nalaze na područjima Livanjskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona su prohodni i preko njih uglavnom prelaze bh. državljani koji imaju dvojno državljanstvo, odnosno bosanskohercegovačko i hrvatsko. Na osnovu jutrošnje preporuke Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH je trebalo donijeti odluku o zatvaranju graničnih prijelaza sa Hrvatskom, osim onih na kojima su uspostavljeni karanteni. Vijeće ministara je, prema informacijama Žurnala, prijedlog te odluke trebalo razmatrati u utorak. Baš tog dana, Hercegbosnska županija, poznatija kao Livanjski kanton, namjerava zatvoriti svoje kantonalne “granice”, uspostavom policijskih punktova.

Ranije su, podsjećamo, svi kadrovi HDZ-a BiH ignorisali stavove državnog vrha, a nijedan zvaničnik HDZ-a nije bio na vanrednoj sjednici održanoj u Predsjedništvu BiH kojoj su prisustvovali svi kadrovi iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

Na kraju, da naglasimo – državljanima Bosne i Hercegovine zabranjen je ulazak na teritoriju vlastite države – koju obuhvata prostor Hercegbosanske županije. Nema zabrane za stanovnike bilo koje druge države na svijetu!

 

Avdo Avdić
Autor 23.3.2020. u 07:40