Vlada ukida harač na mobitele, operateri najavljuju ulaganja

Autor 14.10.2011. u 11:32

Vlada ukida harač na mobitele, operateri najavljuju ulaganja

Telekomunikacijske tvrtke od početka iduće godine više neće plaćati posebnu naknadu od šest posto na prihode koje ostvare od prometa u mobilnoj telefoniji. Vlada je u četvratk donijela odluku o ukidanju te antikrizne mjere koja je na snazi od kolovoza 2009. Iako se u posljednje vrijeme u vladinim krugovima moglo čuti o velikim pritiscima koji dolaze od samih operatera za ukidanjem te obveze, zbog koje su odgodili velika ulaganja u modernizaciju mobilne mreže, presudan je, kako se čuje, bio stav Europske komisije prema takvim nametima.

EK je, naime, 29. rujna zatražila od Mađarske da ukine specijalni porez na telekomunikacijske usluge. On je bio na snazi od listopada 2010. i telekomunikacijske tvrtke plaćale su za 6,5 posto bruto prihoda u državnu blagajnu. Po mišljenju EK, on je protivan regulativi Unije.”Komisija smatra da je porez nelegalan jer se koristi za punjenje proračuna, a ne za troškove reguliranja telekomunikacijskog sektora”, navodi u priopćenju EK. Prethodno je u ožujku EK zabranila posebne poreze na telekomunikacije u Španjolskoj i Francuskoj. Obje su zemlje zahtjevale da telekom operateri plaćaju 0,9 posto svog bruto prihoda kako bi se tim sredstvima financirala javna televizija, koja onda ne bi smjela prikazivati reklame.

Vlada je u ljeto 2009. godine uvela nekoliko kriznih nameta, od kojih su se zadržali samo ovaj mobilnim operaterima, te viša stopa PDV-a. No, namet telekomima, kako tvrdi ministrica financija Martina Dalić, i samoj državi već donosi manji prihod. U prvih devet mjeseci pao je za 13 posto u odnosu na lani i iznosio je 205 milijuna kuna. Operateri pak procjenjuju da su lani od tog nameta izgubili oko 300 milijuna kuna. Iz toga proizlazi da je ukupan iznos koji je država uprihodila od mobilnih operatera od kriznog nameta oko 600 milijuna kuna. I HT i Vipnet upozoravali su da je taj namet protuustavan, a HT je čak razmatrao i ustavnu tužbu protiv države zbog izgubljenih prihoda. Operateri su upozoravali Vladu da im time smanjuje mogućnost investiranja, a u branši se moglo saznati i da postoji nezadovoljstvo jer sličan namet nije postavljen i bankama koje su također visoko-profitabilne.

Navodno su mobilni operateri zbog nameta usporili investicije u izgradnju mobilne mreže četvrte generacije, takozvani LTE, u koji je samo HT najavio da bi do 2015. želio uložiti 100 milijuna eura. Ne čudi stoga što u reakcijama na Vladino ukidanje nameta iz HT-a poručuju: “Smatramo kako bi ukidanje poreza na mobilnu telefoniju oslobodilo sredstva i ubrzalo ulaganja u nove tehnologije poput LTE-a, s čijom smo testnom fazom već započeli”. I Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta, pozdravio je vladin potez jer se time stvaraju pretpostavke za veća ulaganja u infrastrukturu, koja su nužna i kako bi Hrvatska udovoljima smjernicama EU o dostupnosti brzog interneta do 2020. godine. “Ukidanje nameta pozitivno će se odraziti na ulaganje u razvoj Hrvatske, potaknuti će mobilne operatere na još veće investicije od čega će najveću korist imati upravo krajnji korisnici, a poslat će se i pozitivna poruka stranim investitorima zainteresiranima za ulaganje u Hrvatsku”, kaže Pejković. U Tele2 kažu da su svojim investitorima dali konkretna obećanja po pitanju stope povrata na uloženi kapital. “Bez ukidanja naknade od 6 posto ta misija bi za nas bila gotovo nemoguća”, kažu u Tele2.


poslovni.hr

Autor 14.10.2011. u 11:32