Voće sa niskih grana

Dino Prohić
Autor 13.1.2019. u 14:38

Voće sa niskih grana

Foto: avaz.ba

Par ideja koje su sprovodive a koje bi vam bile izvrstan otklon od ranijih vlasti. Ko kaže da se ne može ništa uraditi? Treba samo htjeti.

Ima u Skandinaviji izraz koji se odnosi na jednostavne stvari, i koji u slobodnom prevodu znači- branje plodova sa niskih grana. Tu ne treba nikakav fizički napor, kao ni sredstva za rad, kao recimo merdevine. Tu treba samo dobra volja. Nove vlasti u KS bi mogle nešto i iskorisiti od ove skandinavske mudrosti.

Pred novim vlastima kantona Sarajevo je veliki posao. Premijer kantona je u državničkom maniru zatražio 100 dana za svoju vladu, i sada je vrijeme za rad. Vlada je, kako jednoj pravoj vladi i dolikuje, napravila neke strateške dokumente, identifikovala prioritete za ovaj period, te se dala na rad.

U jednom ranijem članku pisali smo kako ova vlada nema pravo na greške. Ukoliko se ne pokažu ispravnim izborom, veći dio stranaka u toj koaliciji rizikuje da jednostavno nestane nakon sledećih izbora. Ali šta vlada može uraditi što bi odmah bilo vidljivo? Evo par ideja, pa ko čuje, čuje.

Sarajevo je turistički grad. U jednom turističkom gradu ne smije biti problem prebaciti se od aerodroma do centra. A svi dobro znamo da tarife koje lokalni taksisti koriste i nisu baš ”po taksametru”, najblaže rečeno. Aerodrom je u vlasništvu grada, tako da gradske vlasti mogu recimo uraditi sledeće:

  • Uvesti autobusku liniju koja će korespondirati sa letovima.
  • Regulisati tarife za taxi sa aerodroma, uz davanje tendera za rad na aerodromu svim ozbiljnim kompanijama.
  • Reforma policije. Policija u KS morala bi biti primijer ponašanja i izgleda za ostatak države.
  • Ukinuti kladionice

Na ovaj način, turisti koji dolaze u grad dobili bi malo bolji prvi dojam sa gradom, a ko zna možda bi neki i poželili da ponovo dođu. Optimalno bi bilo da se dozvole za rad na aerodromu daju samo taksistima koji poznaju minimalno Engleski, ali kad nam je školstvo takvo kakvo jeste, ne možemo to odmah očekivati.

Poznavanje jezika mora biti prioritet i policije u KS. Policija u jednom glavnom gradu ne može i ne smije da izgleda kao čike iz kafane kojima je neko jedva navukao uniformu. A danas veliki broj policajaca ima problem sa kilažom, blago rečeno. Dakle obavezni fizički trening i kurs Engleskog jezika bi morali biti dio radnog dana policije. Uz to valjalo bi uvesti i pravila odnosa sa građanima. Osmijeh ne košta ništa, a za prestupnike ne postoji ništa opasnije od nasmijanog i pametnog policajca.

Kladionice su najveće zlo u državi. Jedno je to što su kladionice u najmanju ruku siva ekonomija kroz koju se finansira bog zna šta (a znamo svi mi, nego nije za priču). U svakom slučaju kroz kladionice iz države iscuri makar još jedan državni budžet. A vi razmislite kako bi zemlja funkcionisala sa duplo više novca za raspodjelu recimo medicinskim ustanovama ili školama. Drugo je da su zlo za mnoge bh porodice. U opštem beznađu ljudi se nadaju da će ”proći tiket”, a i sami su svjesni da kuća uvijek dobija.

Eto, draga vlado kantona Sarajevo. Par ideja koje su sprovodive a koje bi vam bile izvrstan otklon od ranijih vlasti. Ko kaže da se ne može ništa uraditi? Treba samo htjeti.

Dino Prohić
Autor 13.1.2019. u 14:38