Vodostaji rijeka u BiH i dalje u porastu

M.N.,M.Ć.
Autor 13.3.2018. u 10:26

Vodostaji rijeka u BiH i dalje u porastu

Iz civilnih zaštita oba entiteta ističu kako su sve rijeke pod kontrolom i da situacija nije dramatična. Ipak, očekuju se nove padavine kao i snijeg naredne sedmice, što će dodatno otežati situaciju. Stanje je i dalje najteže na području USK i općine Prijedor.

Vodostaj Une u Bihaću jutros u osam sati je iznosio 148 centimetara i dalje raste. Izlila se na putnu komunikaciju Kulen Vakuf – Klisa i Kulen Vakuf – Martinbrod te je poplavljeno desetak stambenih objekata. U mjestu Priboj se aktiviralo klizište koje je blokiralo saobraćaj, a nakon sanacije omogućeno je saobraćanje jednom saobraćajnom trakom. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima, Bišćanima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Na blizu 2,5 km od tog mjesta došlo je do izlijevanja rijeke Une na put u dužini od blizu 20 metara, a visina vode na putu je 10 cm i za sada ne sprečava odvijanje saobraćaja. Na dionici puta Kulen Vakuf – Klisa također se izlila Una te je visina vode na putu 40-ak cm, što onemogućava odvijanje saobraćaja.

Putna komunikacija poplavljena je i u mjestu Pokoj na lokaciji Velhovo, a od oborinskih voda došlo je do plavljenja podrumskih prostorija i dvorišta u naseljima Vedro Polje, Mali Lug, Veliki Lug i Pritoka. Padavine su izazvale i odrone zbog čega je zatvoren lokalni put Srbljani – Gornji Srbljani.

U Cazinu i dalje raste nivo rijeka i najviše je poplavljeno poljoprivredno zemljište te dvorišta stambenih objekata. Naselje Vilenjača i dalje je odsječeno od ostatka grada zbog izlijevanja rijeke Horavlje koja je preplavila sve putne pravce.

Poplavljena su i poljoprivredna zemljišta u naseljima Ćoralići, Pjanići, Mutnik, Tržac, Raštela i Šturlić. Najkritičnije je u Mutniku gdje se voda izlila na tri mosta te je prelazak preko njih rizičan. Poplavljen je i jedan poslovni objekt u naselju Begove Kafane. U gradu Cazinu je zabilježeno i nekoliko plavljenja podrumskih prostorija, a uzrok su bile oborinske vode.

Na području općine Bosanska Krupa rijeka Una je poplavila lokalni put Halkići – Drenova Glavica, dok je u Bosanskoj Otoci poplavljen jedan stambeni objekt. U Bosanskoj Krupi su se pojavila i dva nova klizišta, u naselju Vrletnica i na samom kraju ulice Prvomajska prema Perni, ali na sreću životi ljudi kao i njihovi domovi nisu ugroženi.

U Sanskom Mostu poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan, ali je rijeka Sana u opadanju. U općini Bosanski Petrovac poplavljene su podrumske prostorije.

U Velikoj Kladuši se smanjio vodostaj rijeke Kladušnice za 20 cm, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas širine od 20 do 40 metara uglavnom poljoprivredne površine.

Kada je riječ o općini Prijedor, rijeka Sana je prešla kvotu redovne odbrane od poplave, dok je u Novom Gradu, Kostajnici i Bosanskoj Dubici proglašena vanredna odbrana od poplave. Poplavljeno je blizu 100 stambenih objekata.

“Dijelimo dodatne vreće s pijeskom u Kostajnici i Bosanskoj Dubici. U stalnom smo kontaktu s kolegama i nema ugroženog stanovništva. Rijeke su pod kontrolom”, rekao nam je glasnogovornik Uprave civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović.

klix.ba

M.N.,M.Ć.
Autor 13.3.2018. u 10:26