Vojvodina – zamrznut konflikt nacionalističke i građanske koncepcije Srbije

tačno.net
Autor 31.8.2021. u 16:25

Vojvodina – zamrznut konflikt nacionalističke i građanske koncepcije Srbije

Foto: Maravic/iStock.com

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine i Vojvođanska politikološka asocijacija ističu da je dogovor dugogodišnjih političkih saradnika, koji su sada u službi naprednjačkog režima (Nenada Čanka i Gordane Čomić) o slobodi izjašnjavanja („Vojvođanin“) na budućem popisu – pročitan od svih mislećih građana kao poslednji pokušaj opstanka korumpirane i istrulele “vojvođanske” politikantske elite, sa ciljem da se održi nekako u svojim višedecenijskim sinekurama.

VKK “Vasa Stajić” također podseća da je regionalno izjašnjavanje u Srbiji dozvoljeno još u popisu iz 1971. godine.

“Skrećemo, međutim, pažnju na reakciju Srpske akademije nauka i umetnosti, koja je i dalje prilježna u ‘prepoznavanju antisrpskih pojava’, a koja se nikada nije samokritički osvrnula na svoj ‘čuveni’ Memorandum, koji je doprineo da se Jugoslavija raspadne u krvavim ratovima. SANU i njeni nacionalistički jastrebovi su ovaj jeftini politički trik Čanka i Čomićeve iskoristili za napad na Vojvodinu, tvrdeći da u njoj postoje separatističke tendencije i ukazujući na ‘užas’ formiranja ‘vojvođanske nacije’.”

Ovakav dnevnopolitički sunovrat SANU nije iznenađenje, kako tvrde iz VKK “Vasa Stajić”.

“Čvrsto zakucana na poziciji nacionalističkog delovanju u proteklih pola veka, ova noseća organizacija ‘srpskog sveta’ jeste odgovorna za egzodus srpskog naroda sa svojih vekovnih staništa, ne samo na zapadnim rubovima, nego i na južnim, kao što nosi i odgovornost za ratove koje su odneli više od 130.000 života i unesrećili milione. Doslednost u težnji za nacionalnom homogenizacijom koncentrisana je danas na ono što je preostalo da se ‘brani’ Vojvodinu.”

Od Miloševića, preko Đinđića, Koštunice, Tadića, pa sve do Vučića, pitanje državno-pravne pozicije Vojvodine u državi Srbiji – je nerešeno, ističu oni.

Navode i to da je „autonomija“ prestala da postoji. Kako kažu nema izvornih prihoda, nema zakona, ismejane su njene zakonodavne inicijative, opustošene su njene lokalne samouprave, evidentan je nestanak sela, gradova i ljudi, a još više egzodus njenih tradicionalnih etničkih zajednica. Ne sme da postoji ni njena intelektualna elita, regionalna Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti izbrisao je njen osnivač.

“Vojvodina se u okviru države Srbije i dalje opire nacionalističkoj koncepciji SANU. Onoga trenutka kada u Vojvodini prestane prebrojavanje krvnih zrnaca, ne samo starosedeocima, nego i svim pridošlim građanima, kada bude omogućeno da se sama (autonomno-samozakonodavno) stara o sebi, te kada bude bila u njoj omogućena, nasuprot plemenske i kriminalne ‘slobode’ – lična sloboda, tada će Vojvodina imati svoje mesto u državi Srbiji, a Srbija će postati demokratska zemlja”, zaključili su.

tačno.net
Autor 31.8.2021. u 16:25