Vučić nastavlja posjetu Kosovu, veterani OVK-a blokirali puteve

tačno.net
Autor 9.9.2018. u 09:48

Vučić nastavlja posjetu Kosovu, veterani OVK-a blokirali puteve

foto: Tanjug

Veterani OVK-a blokirali su put u blizini Drenice kako bi spriječili Vučića da posjeti to multietničko mjesto.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posjetu Kosovu obilaskom Kliničko-bolničkog centra Mitrovica. Svi putevi ka selu Banje, u opštini Skenderaj (Srbica), na trasi kojom treba proći Vučić, blokirali su veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz Glogovca i Skenderaja.

Vučić je uručio vrijednu opremu i vozila za KBC Mitrovica i KBC Gračanica: dva potpuno opremljena saniteta, moderni ultrazvuk, operacioni sto za ginekološku salu, transportni inkubator, veći i manji doboš za sterilizaciju, materijal za operacionu salu i drugu opremu, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije je u KBC-u razgovarao o dodatnim ulaganjima, kako bi taj Klinički centar bio moderniji.

Vučić je zatim posjetio naselje Sunčana dolina, povratničko naselje u izgradnji koje će, kada bude završeno, primiti više od 350 povratničkih porodica.

Planirano je da Vučić posjeti i Srbe u enklavi u selu Banje, naselje Skenderaj, južno od Ibra.

Potom će se, u podne, obratiti Srbima sa Kosova, na skupu u Mitrovici.

Blokada puta

Povodom blokade sela Banje, KFOR i Kosovska policija tvrde, kako Tanjug saznaje, da ne mogu osigurati i garantirati sigurnost predsjednika Srbije na tom dijelu puta.

Svi putevi ka selu Banje, u opštini Skenderaj, na trasi kojom treba proći Vučić, blokirali su veterani OVK iz Glogovca i Skenderaja.

Na putu koji građevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spriječe predsjednika Srbije da ode u Banje, gdje ima blizu 300 srpskih kuća. Prema informacijama sa terena, čuju se i povremeni rafali.

Vučić je kazao da je prilaz ka selu Banje blokiran i na drugom mjestu.

“To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali. Nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe izlečimo i mnogo pametnijim sredstvima, rečima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, oruđem”, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je, povodom blokade, da se situacija na Kosovu usložnjava i da se prati iz minuta u minut.

Ovo je ispit i za Kosovsku policiju i KFOR, jer su oni dužni da osiguraju posjetu predsjednika Srbije, kazao je Stefanović za RTS.

Drugi dan posjete

Vučić je posjetu Kosovu počeo u subotu oko 14.30, kada je prvo obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta, a potom je jezero Gazivode, Leposavić gdje je prisustvovao Biznis forumu i Zvečan gdje je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste.

Vučić je jučer izjavio da je došao na Kosovo u cilju očuvanja mira, stabilnosti i pokušaja da za “buduća vremena pravimo bolje odnose Srba i Albanaca”.

Obećao je pomoć građanima, otvaranje fabrika i puteva, kao i subvencije privrednicima iz Srbije za ulaganja na Kosovu.

Predstavnicima srpskih političara na Kosovu je kazao da je gotovo uvjeren da je nemoguće postići dogovor Beograda i Prištine, ali da se borba “za interes zemlje i naroda nastavlja”, zbog čega im je poručio drže zajedno kao što su to, kako je rekao, činili Albanci ’70-tih i ’80-tih godina prošlog vijeka.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 9.9.2018. u 09:48