Wigemark: Partizansko groblje me impresionira, ono je simbol Mostara, BiH i Evrope

tačno.net
Autor/ica 9.5.2018. u 13:57

Wigemark: Partizansko groblje me impresionira, ono je simbol Mostara, BiH i Evrope

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je zajedno s delegacijom Vlade FBiH, Vijeća ministara BiH i antifašistima BiH posjetio Partizansko groblje u Mostaru.

Proteklih mjeseci ovaj vrijedni kompleks doveden je u mnogo bolje stanje, sam spomenik je dobrim dijelom obnovljen, osvijetljen, a prvi put se cijeli taj lokalitet osigurava.

“Ovaj dan je jedan od najvažnijih trenutaka u modernoj historiji Evrope koja je svjedočila prevelikom broju ratova. Samo pet godina poslije, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman nazvao je njemačkog kolegu kako bi razgovarali. Schumanova gesta je time otvorila put pomirenju i saradnji i utabala put prijeko potrebnom pomirenju”, rekao je Wigemark.

On je istakao da su upravo ove vrijednosti utkane u ovaj spomenik koji je projektovao slavni arhitekt Bogdan Bogdanović.

“Njegov kreator je rekao da je Partizansko groblje napravljeno po uzoru na sam Mostar kako bi nas podsjećalo na univerzalne vrijednosti. Bogdanović je kazao da svaki kamen priča priču mladih koji su dali svoje živote u najtežim vremenima za Evropu. Kada vidim ovaj spomenik ne mogu a da ne budem impresioniran simbolikom zajedničke vrijednosti za Mostar, BiH i cijelu Evropu. Nadam se da ću imati priliku vidjeti ga u njegovom punom sjaju”, kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Wigemark je dodao da, šta god govorili o ovim vrijednostima, one uvijek ostaju važne, jer su stubovi EU, najuspješnijeg mirovnog projekta u historiji.

“Želimo i da BiH postane naš dio. Mi nismo carstvo koje osvaja druge, mi smo Unija nezavisnih država koje dijele zajedničke vrijednosti i čija članica postajete slobodnom voljom”, zaključio je Wigemark.

tačno.net
Autor/ica 9.5.2018. u 13:57