Zaev: Makedonija ne vodi politiku na štetu Srbije

Stefa
Autor 23.8.2017. u 11:52

Zaev: Makedonija ne vodi politiku na štetu Srbije

foto: EPA

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da se nada da će danas u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić rešiti sve eventulane nesporazume nastale posle povlačenja osoblja ambasade Srbije iz Skoplja.

“Bez ikakvih neinformisanih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspostavimo standardni kodeks ponašanja”, rekao je Zaev za današnji beogradski dnevnik “Blic”.

Dodao je da, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, makedonska vlada “nikada nije imala nameru, niti je dala upustva za izvršenje bilo kakvih kontraobaveštajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju”.

Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada “snažno posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom”.

“Uveren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rešenja”, dodao je Zaev.

Na pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore sa albanskom manjinom nauštrb srpskih interesa, Zaev je kazao da su u pitanju “lažne vesti”.

“U našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susedom, Republikom Srbijom. Naš pristup spoljnoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će rešiti probleme umesto što će da ih stvara. Smatramo da je to najefikasniji način izgradnje dobrosusedskih odnosa, saradnje i partnerstva”, kazao je Zaev.

Što se kosovskog pitanja tiče, Zaev je rekao da će makedonska vlada “nastojati da izgradi prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i jačanju trgovinskih veza”.

RSE

Stefa
Autor 23.8.2017. u 11:52