Zagreb Pride i prijatelji_ce proslavili_e raznolikost i pravo na izražavanje

tačno.net
Autor 18.5.2017. u 13:33

Zagreb Pride i prijatelji_ce proslavili_e raznolikost i pravo na izražavanje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, u srijedu 17. svibnja smo u klubu Super Super, s prijateljicama i podržavateljima proslavile_i otvorenje Mjeseca ponosa. Uz predstavnice i predstavnike diplomatskih misija Kanade, Australije, Austrije, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Irske i Švedske, podržale_i su nas i prijatelji_ce iz civilnoga društva i javnog te političkog života, poput Severine, Dominika Etlingera i Maje Sever.

Usprkos znatno manjim financijskim sredstvima, službeno je otvoren Mjesec ponosa, kao uvod u najveći godišnji prosvjed za LGBTIQ prava – 16. Povorku ponosa. Prvi put se radi o cijelom mjesecu, a ne Tjednu ponosa te će u sklopu njega biti organizirano preko 40 događanja tijekom 25 dana (radionice, tribine, predavanja, druženja i zabava).

“Snagom zajedništva zajedno s vama hrabro gradimo društvo solidarnosti, podrške i zajedništva u kojemu nitko više neće skrivati svoju ljubav, bojati se prijaviti nasilje, društvo u kojemu ćemo se zajednički suprotstaviti nasilju, mržnji i heteroseksizmu”, rekao je Ivan Novosel iz Zagreb Pridea.

Ponovno ističemo kako nam je po prvi put uskraćena financijska podrška Ministarstva kulture te zahvaljujemo i pozivamo prijatelje i podržavateljice da nam pomognu održati još jednu Povorku ponosa. Na simboličnoj lokaciji, Super Superu, podsjećamo su kako policija još nije pronašla počinitelje napada suzavcem iz veljače i apeliramo na nadležne institucije i državnu vlast da prestanu zanemarivati zločin iz mržnje prema LGBTIQ osobama te da žurno implementiraju politike i poduzmu konkretne mjere za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije na osnovi rodnog identiteta i spolne orijentacije.

Nakon 15 održanih zagrebačkih Povorki ponosa, preko 60 različitih pravnih akcija protiv homofobnih i transfobnih zločina iz mržnje i diskriminacije, 4 nacionalne kampanje, bezbroj sati aktivnog doprinosa u izradi zakona i zakonskih propisa za osiguranje jednakopravnosti LGBTIQ osoba, poručujemo kako je došlo vrijeme za još jedan korak naprijed: “Na mračno doba ne pristajemo i bit ćemo vidljivi i vidljive još više, još strastvenije, još borbenije, još glasnije!”

“Povorka ponosa je poruka veselja, ljubavi i tolerancije. Pozivam sve građanke i građane da  nam se pridruže 10.06. Vidimo se!”, poručila je Severina.

„Svi mi na zemlju domaćina, Hrvatsku, gledamo kao na partnera u promicanju prava LGBTIQ osoba. […] Danas hrvatski pravni okvir jasno zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja […] U sve većem broju zemalja, kao i u Hrvatskoj, okupljamo se bez straha, slavimo raznolikost i temeljno pravo da budemo ono što jesmo. Odlučno radimo zajedno kako bismo proširili djelokrug ovih sloboda i zaista ih učinili univerzalnima“ jučer su poručile_i Veleposlanice_i Ilir Melo (Albanija), Andreas Wiedenhoff (Austrija), Philippe Benoit (Belgija), Boro Vučinić (Crna Gora) Juan Luis Nilo Valledor (Čile), Anders Christian Hougård (Danska), Timo Rajakangas (Finska), Philippe Meunier (Francuska), Adriano Chiodi Cianfarani (Italija), Daniel Henry Andrew Maksymiuk (Kanada), Ellen Berends (Nizozemska), Thomas Eberhard Schultze (Njemačka), Astrid Versto (Norveška), Smiljana Knez (Slovenija), Eduardo Aznar (Španjolska), Lars Schmidt (Švedska), Stefan Estermann (Švicarska) i Andrew Stuart Dalgleish (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Posebno zahvaljujemo Veleposlanstvu Kanade na inicijativi objave pisma podrške povodom IDAHOT-a.  Pozivamo i svo građanstvo da budu dio ovogodišnje Povorke ponosa, koja će se održati 10. lipnja s početkom od 15 sati ispred muzeja Mimara na Roosveltovom trgu: http://www.zagreb-pride.net/hr/doniraj/

tačno.net
Autor 18.5.2017. u 13:33