Zagreb Pride poziva na borbu protiv fake newsa i govora mržnje u programu Hrvatske televizije

tačno.net
Autor 26.1.2018. u 12:54

Zagreb Pride poziva na borbu protiv fake newsa i govora mržnje u programu Hrvatske televizije

Imenovanje Karoline Vidović Krišto urednicom emisije „Dobar dan, Hrvatska“ ukazuje na ozbiljnu opasnost od neobjektivnog izvještavanja, popularizacije pseudoznanosti i proizvodnje fake newsa te govora mržnje u udarnim terminima javne televizije. Zagreb Pride podsjeća kako je Karolina Vidović Krišto godinama sustavno gazila dostojanstvo i prava LGBTIQ osoba, kao i dostojanstvo svih građanki i građana Republike.

 

U više prilika, javnim putem Vidović Krišto je povezivala homoseksualnost s pedofilijom, što je dovelo do uznemirujuće i ponižavajuće društvene atmosfere za LGBTIQ osobe, jer se plasiranjem takvih lažnih vijesti potiču predrasude. To je posebno bilo vidljivo kroz skandalozan pristup uređivanja emisije „Slike Hrvatske“ iz 2012. godine na temu zdravstvenog odgoja. Urednički pristup se temeljio na popularizaciji lažnih, pseudoznanstvenih projekcija o LGBTIQ osobama, sve upakirano u gnusan i mrzilački sadržaj koji je za cilj imao prodati javnosti ideju da su 80% pedofila homoseksualne osobe te da se učenjem o društvenom prihvaćanju homoseksualnih osoba kroz module zdravstvenog odgoja u javnim školama učenici i učenice zapravo izlažu opasnosti. U sklopu te emisije prikazan je i filmski uradak jednog autora, pobornika pseudoznanosti i teorije zavjere, zbog čega se HRT na kraju i ispričao te 2013. ukinuo autorsku emisiju Karoline Vidović Krišto „Slike Hrvatske“.

Prijavite govor mržnje policiji!

Očekujemo stoga da će uznemirujućeg i mrzilačkog sadržaja prema osobama drugačije spolne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja biti i u sklopu nove HTV-ove emisije. Zato pozivamo hrvatsku javnost da svaki govor mržnje i uznemiravanje prijavi direktno policiji ili Zagreb Prideu. Zagreb Pride će svakako pratiti daljnji razvoj situacije i djelovati kako bi se zaštitila prava i dostojanstvo LGBTIQ osoba, posebno mladih LGBTIQ osoba te duginih obitelji –  roditelja i roditeljica u životnom partnerstvu i njihove djece. Od 2013. godine, otkako su se LGBTIQ osobe u Hrvatskoj našle na političkom nišanu pomahnitale klerikalne desnice, udruga Zagreb Pride je policiji i/ili Državnom odvjetništvu podnijela 51 prijavu za govor mržnje. To ćemo nastaviti i u 2018. godini.

Zakoni RH već sada strogo zabranjuju govor mržnje, ma što god tvrdili političari!

Svako poticanje na diskriminaciju i govor mržnje zakoni Republike Hrvatske strogo zabranjuju i predviđaju oštre sankcije. Kazneni zakon u članku 325. jasno definira govor mržnje kao javno poticanje na nasilje i mržnju za što je predviđena trogodišnja zatvorska kazna, dok se u Zakonu o suzbijanju diskriminacije, u 25. članku zabranjuje i novčano sankcionira stvaranje atmosfere straha i poticanja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u spolnoj orijentaciji, rodnom identitetu i rodnom izražavanju.

Javna televizija trebala bi biti primjer beskompromisnog pozivanja na poštivanje drugih i postavljanja standarda novinarske profesije i etike, a ovim putem Zagreb Pride želi podsjetiti HRT na njegovu dužnost da kao javni servis mora pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva, te unapređenju kulture javnoga dijaloga (Zakon o HRT-u, Članak 6., stavak 1).

tačno.net
Autor 26.1.2018. u 12:54