TALIJANSKI NOVINARI I POLITIČARI PONOVNO NAPADAJU JOSIPA BROZA TITA DA JE BIO ZLOČINAC

ZAHTIJEVAJU DA TALIJANSKI PARLAMENT UKINE ODREDBU KOJOM JE TITO DOBIO ODLIČJE VITEZA VELIKOG KRIŽNOG REDA

Armando Černjul
Autor 11.5.2022. u 12:50

ZAHTIJEVAJU DA TALIJANSKI PARLAMENT UKINE ODREDBU KOJOM JE TITO DOBIO ODLIČJE VITEZA VELIKOG KRIŽNOG REDA

Foto: Kalle Kultala

Talijanski novinari i neofašistički političari od 1943. do ovih svibanjskih dana optužuju maršala Tita i partizan za žrtve fojbi (kraških jama) i egzodusa talijanski izbjeglica iz Istre, Rijeke i Dalmacije te za etničko čišćenje Talijana samo zato što su Talijani. Ti napadi traju točno 79 godina i pitanje je da li će ikada prestati, jer te svinjarije idu od djeda na sina, unuke i praunuke. Njima su se zadnjih godina pridružili neki hrvatski povjesničara i više novinara desničarskih, ultradesničarskih i proustaških medija u Republici Hrvatskoj.

Ovih je dana novu akciju protiv Tita – zločinca, kako pišu, pokrenula elektronička publikacija neoiredentističke Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia (Nacionalni savez Julijanske krajine i Dalmacije), skraćeno ANVGD, čije je sjedište u Rimu. Naime, njihov istoimeni portal odlučio se za novi napad na nekadašnjeg predsjednika SFR Jugoslavije, a njihove kritike protiv Tita i partizana traju od 1953. godine. To je druga po redu tzv. udruga izbjeglica, a u kojoj su ranijih godina bili članovi brojni bivši vojnici i časnici Mussolinijeve fašističke vojske. Iz dobro znanih talijanskih izvora saznao sam da su dosad objavili desetine tisuće članaka u listovima i časopisima te portalima koje izdaju njihove udruge – članice i koje pretežno financira talijanska vlada i pojedine regije i provincije.

Ovoga puta “otrovne strijele” protiv Tita i “titina, kako godinama nazivaju sudionike NOP-a, “gađao” je u mrtvog Tita i oko 99 posto preminulih partizana, Lorenzo Salimbeni, komunikacijski voditelj ANVGD. On je u svom kritičkom tekstu o “gospodaru Jugoslavije” objavio fotografiju u boji Tita sa suprugom Jovankom i golema crno-bijelu karikatura na kojoj žena i muškarac naguravaju Tita u odori maršala… a iznad njih je transparent s natpisom Non e Tito che vuole L’Istria, che L’Istria che vuole Tito (Nije Tito koji hoće Istru, već je Istra koja hoće Tita).

Skinuti nazive ulica i trgova koji nose Titovo ime 

Tu parolu su ispisivali talijanski partizani iz Istre po svršetku rata na zgradama u više istarskih gradova i Trstu, što je strašno nerviralo fašističku vojsku.
Taj Salimbeni se ustvari sprda u članku i nadimak Tito stavlja pod navodnicima i piše da je bio zapovjednik pokolja u bivšoj Jugoslaviji i, da su osim Hrvata, nastradali Srbi i Muslimani. Stoga se, piše on, može zaključiti da nisu nastradali samo Talijani Julijanske krajine, Kvarnera i Dalmacije.

Salimbeni ističe da talijanski parlament treba ukinuti odluku po kojoj je Tito 1969. godine dobio odličje viteza velikog križnog reda za zasluge Republike Italije. Pritom pridaje veliki minus Titovom zahtjevu da su Angloamerikanci u Drugom svjetskom ratu bombardirali Zadar, glavni grad Dalmacije, jer je trebalo uništiti talijansku bazu (sic). Upravo zbog toga, na prijedlog dalmatinskih izbjeglica i neoiredentista, talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciamapi (pripadnik talijanske partizanske jedinice – op. A.Č.) neoiredentističkoj udrugi Lbero Comune di Zara in Esilio (Slobodna općina Zadar u egzilu) uručio državno odličje zlatnu medalju. Neshvatljivo da se nekakvoj tzv. Slobodnoj općini Zadar… daje državno odličje, a radi se o hrvatskom  gradu Zadru!

Autor članka nije objavio da li će i kada o navedenoj temi raspraviti talijanski parlament i poručuje da njihov Nacionani savez Julijanske krajine i Dalmacije neće odustati od navedenog zahtjeva.

Ne žele sufinancirati rekonstrukciju broda “Galeb” 

Što reći o tom Lorenzu Salimbeniju? Ponovio je ono što su već prije zatražili lideri postfašističke političke stranke Fratelli d’Italia (Talijanska braća) Giorgia Meloni i desničarske političke stranke Lega (Liga) Matteo Salvini, koji još uvijek zahtijevaju da se skinu nazivi ulica, trgova i spomen-obilježja koji nose Titovo ime u cijeloj Italijii, te da mu se oduzmu sva odličja koja je dobio.

To dvoje prvaka političkih stranaka zahvatilo je “političko ludilo”! Kako mogu govoriti takve gluposti kad nitko ne može iz Italije zahtijevati od drugih država koje ulice, trgove i spomenke koje nose ime Tita da mu oduzmu odličja i priznanja? Kako to da to dvoje političra i ANVGD ne zahtijevaju od talijanskog parlamenta da skinu spomenik, ulice i trgove najzloglasnijem fašističkom zločincu Benitu Mussoliniju? Oni, bivšeg Ducea, uopće ne smatraju zločincem! Međutim mladi talijanski antifašisti svako toliko crnom bojom premažu Mussolijev spomenik…

Valja reći da su talijanski europarlamentarci s liste Fratelli d’Italia svojevremeno zahtijevali da Europska unija ne sufinancira rekonstrukciju broda “Galeb”, čiji je vlasnik Grad Rijeka. I većina vijećnika Gradskog vijeću na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća također ne slažu se da Grad izdvaja novce za dovršenje radova na bivšem Titovu brodu, koji bi trebao postati restoran i muzej. Ali o tomu će biti riječi na sljedećoj sjednici… No, kad već govorimo o financiranju broda “Galeb” ima europarlamentaraca koji zahtijevaju da se prestane sufinancirati taj brod.

U svezi te problematike glas je prvi digao talijanski europarlamentarac Nicola Proacaccini, član postfašističke političke stranke “Fratelli d’Italia, postavivši pitanje trošenja europskog novca u obnovi broda “Galeb.” S tim postfašistom složila se hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić, policajka i političarka, bivša članica političkih stranaka HSP, zatim HSP AS i sada HKS (Hrvatska konzervativna stranka), čija je potpredsjednica, što govori da je politička prevrtljivica. Ona je poznata kao velika mrziteljica Tita još od 70-ih godina i smatra ga ratnim zločincem te normalno da je protiv sufinanciranja “Galeba”. Ali da je kojim slučajem “Galeb” za svoja službena putovanja koristio poglavnik NDH dr. Ante Pavelić, podigla bi deset prstiju da se “ustaški” brod sufinancira.

Pisala i recitirala pjesme o Paveliću i postala europska parlamentarka   

Ruža Tomašić, bivša policajka u Kanadi, nosila je ustašku odoru – pisala svoje i tuđe pjesme o poglavniku dr. Anti Paveliću, zločincu i izdajniku hrvatskog naroda. Ona je bez dvojbe priznala da je u svojim mladalačkim godinama bila aktivna i odana ustaškom pokretu. Izjavila je jednom hrvatskom mediju da se ne srami i da se ne odriče običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine (sic). Pjesme je objavljivala djevojačkim prezimenom Budimir u kojima je slavila “hrabrost i gordost Ante Pavelića”. Članica ustaškog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta postala je još 1976. godine u Kanadi gdje je završila Policijsku akademiju. Čim je upoznao dr. Franjo Tuđman pozvao ju je u Zagreb, gdje je od policajke napredovala do političarke i postala saborska zastupnica. Tako je ustaška “pjesnikinja” i “recitarka” kao odrasla osoba veličala poglavnika ustaške endehazije, te postala zastupnica hrvatskog Sabora i dva mandata Europskog parlamenta. To je normalnom čovjeku nepojmljivo i gnjusno, pa nam s takvim personama hrvatska država ne može nego nazadovati politički i ekonomski.

Međutim to nije prva greška koju je učinio dr. Tuđman; pozvao je on znatno veće ustaške markere od kojih su neki sjeli na ministarsku stolicu!

Armando Černjul
Autor 11.5.2022. u 12:50