Zastava LGBTIQ osoba predstavlja simbol otpora, solidarnosti i emapatije

tačno.net
Autor/ica 9.3.2023. u 12:46

Zastava LGBTIQ osoba predstavlja simbol otpora, solidarnosti i emapatije

Foto: BUKA Magazin

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa oštro je osudio nasilnički čin oduzimanja zastave LGBTIQ zajednice i napad na aktivistkinje i aktiviste na Osmomartovskom maršu u Banjoj Luci.

“Solidarni smo sa našim saborkinjama_cima i saveznicama_ima koje_i su hrabro izašle_i na ulice kako bi ukazale_i na probleme sa kojima se suočavaju žene, pa tako i LBTQ žene. Fašističke i nasilničke težnje isključivanja L(G)BTIQ osoba iz javnih prostora je vidljiva svaki put kada su i L(G)BTIQ osobe vidljive. Dužnost svih nas jeste suprotstaviti se ovakvim pokušajima isključivanja i ugnjetavanja ljudi u našem društvu”, navode iz Organizacionog odbora.

Istakli su kako je njihova članica jasno poručila sa marša da “nasilnici jesu oduzeli zastavu, ali da mi i dalje postojimo i hrabro koračamo. Ovu izjavu kao važnu poruku šaljemo i mi ispred cijelog Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, uz važan dodatak – nikada nećemo pokleknuti nad fašizmom i nasilnicima. Ljubav će pobijediti mržnju.”

Žele također podsjetiti na to da su pokreti za prava žena i pokreti za prava LGBTIQ osoba od samih početaka bili usko povezani, kao i da su LBTQ žene bile, i ostale, važne akterke u borbi za prava svih žena.

“Na današnji dan je neophodno skrenuti pažnju na lezbejke, biseksualne, transrodne i sve ostale queer žene koje se ne uklapaju u heteronormativnu definiciju žene i ženstvenog. LBTQ žene su često nevidljive, zanemarene, višestruko diskriminisane, kao i žrtve seksističkih i mizoginih komentara i zbog toga je od velike važnosti isticati vidljivost lezbejki, biseksualnih, transrodnih i queer žena na dan kakav je Međunarodni dan žena. Naročito su vidljive težnje isključivanja trans žena, koje su često višestruko diskriminisane”, poručili su.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa stoga je osudio bilo kakav pokušaj isključivanja LGBTIQ zajednice u borbi za prava žena. LBTQ žene nesumnjivo su dio feminističkog otpora, a muškarci koji su dio LGBTIQ zajednice jesu i mogu biti važna podrška, dodali su.

“Isticanje zastave duginih boja predstavlja simbol solidarnosti, OTPORA, empatije, razumijevanja i prihvatanja. Oduzimanje te zastave nužno ukazuje na nasilničke i fašističke težnje”, zaključili su iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Solidarno uz aktivistkinje i aktiviste

tačno.net
Autor/ica 9.3.2023. u 12:46