Zašto me Rohatinski toliko razočarao

Autor 31.8.2011. u 01:20

Zašto me Rohatinski toliko razočarao

Otkriće Poslovnog dnevnika o poslovnoj povezanosti guvernera Željka Rohatinskog s najvećim hrvatskim poduzetnikom Ivicom Todorićem trebalo bi uzdrmati Hrvatsku uhvaćenu u mrežu predizbornih tema. Guverner Rohatinski jedan je od rijetkih pozitivnih likova na hrvatskoj političkoj i gospodarskoj sceni i nedvojbeno najzaslužnija osoba što se Hrvatska ovog trenutka razlikuje od Grčke i što nije potonula u kaos i poklekla u gospodarskoj krizi.

Zahvaljujući Rohatinskom nacionalna valuta kuna, iako čvrsto vezana uz euro, opstala je svih ovih godina, pa i po cijenu smanjenja robnog izvoza. Guverner Rohatinski, jednom riječju, najzaslužniji je za stabilnost hrvatskoga bankarskog i gospodarskog sustava. Međutim, nedavna koketiranja političkih stranaka s njegovim imenom i sve glasnije nezadovoljstvo zajmoprimaca, ali i bankara liberalnim pristupom Hrvatske narodne banke prema pitanju zaduživanja uz deviznu klauzulu u švicarskom franku načelo je njegovu karizmu. Najnovije otkriće Poslovnog dnevnika uzdrmalo ju je pak do temelja. Nemoguće je braniti činjenicu da guverner HNB-a, odnosno njegova supruga prodaje tvrtku najvećem poduzetniku u državi te da i dalje boravi u kući u vlasništvu te tvrtke.

Guverner Rohatinski već je javno i prije dao do znanja da se ne kani ponovno kandidirati, već da se želi posvetiti biznisu i zaraditi nešto novca za mirniju starost. Čini se da će mu razdoblje nakon HNB-a, bez obzira vrati li se u Agrokor Ivice Todorića ili ne, proći prilično mirno i ugodno. U svakom slučaju, još jedna karizma je načeta i slika savršenog i moralno čistoga guvernera se razbila. Moguće je, naravno, sve staviti pod tepih i čekati kraj njegova mandata, ali isto tako sasvim je legitimno postaviti pitanje nije li to dovoljan razlog za ostavku. Ako nije, što jest? Nažalost, moram priznati da sam razočaran ovim otkrićem jer potvrđuje tezu da sve i svatko ima svoju cijenu.

Da je Hrvatska Japan, ili barem Slovenija, sutra bi na naslovnicama novina stajao naslov “Guverner podnio ostavku”. No Hrvatska je daleko od Japana, a i ne vjerujem da će Rohatinski slijediti primjer slovenske ministrice policije Katarine Kresal, koja je otišla nedavno s funkcije iako joj upletenost u financijske malverzacije nije do kraja dokazana.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 31.8.2011. u 01:20